Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Postieľková smrť je najväčšia nočná mora rodičov: Jednoduchý test zistí, či hrozí aj vášmu dieťaťu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

ROCKVILLE - Strašiak rodičov nazývaný syndróm náhleho úmrtia dojčaťa už možno viac nebude ich nočnou morou. V budúcnosti sa totiž bude dať zistiť, či je dieťa vystavené riziku tejto strašidelnej diagnózy jednoduchým krvným testom! Znamená to obrovský prelom v oblasti výskumu tzv. postieľkovej smrti.

Budúcnosť v oblasti výskumu SIDS (Sudden Infants Death Syndrome) snáď prinesie mamičkám pokojnejší spánok. Na ceste je totiž obrovský prelom v zistení príčin vzniku syndrómu náhleho úmrtia dojčaťa. Rodičia by vedeli krvným testom vopred zistiť, do akej miery je ich dieťatko ohrozené a znížiť tak riziko jeho úmrtia. 

Postieľková smrť je najväčšia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

K väčšine úmrtí zapríčinených SIDS dochádza počas prvých šiestich mesiacov života bábätka. Najviac ohrozené sú deti narodené predčasne alebo s nízkou pôrodnou hmotnosťou. Podľa štatistík sa syndróm vyskytuje častejšie u chlapcov než u dievčat. Názov "postieľková smrť" súvisí s miestom úmrtia bábätka, čiže počas spánku. 

Syndróm náhleho úmrtia dojčaťa nemá žiadne špecifické symptómy,  pri ktorých by ste si mohli všimnúť, že s dieťatkom nie je niečo v poriadku. Naopak, matky prichádzajú o to najcennejšie práve v čase, keď si myslia, že je všetko v poriadku a bábätko je najpokojnejšie - počas spánku. Výskum v tejto oblasti začína prinášať prvé konkrétne výsledky. Tie posledné sú naozaj prevratné. Vedci totiž potvrdili, že tretina detských obetí spájaných so SIDS mala nezvyčajne vysokú hladinu mozgového serotonínu, ktorý je jedným z neurotransmiterov - prenášačov nervových vzruchov a ovplyvňuje sérotonínergný systém.Tento systém vplýva na cyklus spánku a bdenia, prijímanie potravy, ale aj prejavy temperamentu. Štúdia zameraná na 61 obetí potvrdila, že takmer tretina zosnulých dojčiat mala zvýšenú hladinu tohto neurotransmiteru. Odborníci z Národného inštitútu detského zdravia a ľudského vývoja  by chceli preto dosiahnuť, aby bolo zistenie prítomnosti zvýšenej hladiny serotonínu možné z jednoduchého krvného testu. 

Postieľková smrť je najväčšia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Odborníci v súvislosti so SIDS upozorňujú aj na prevenciu proti syndrómu, ktorá je často spájaná s tehotenstvom. Budúca mamička by nemala vôbec fajčiť a po narodení by bábätko malo spávať prevažne na chrbte. 

Viac o téme: Syndróm náhleho úmrtia dojčaťa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu