Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Turistka (22) si dala v Grécku v bare vodku: Na druhý deň zažila najhorší moment v živote

Hannah bude čoskoro zase Zobraziť galériu (3)
Hannah bude čoskoro zase "vidieť" (Zdroj: profimedia.sk/rex/shutterstock)

TEESSIDE - Dievčina si užívala dovolenku na gréckom ostrove Zakynthos. V miestnom bare nevedomky vypila vodku, do ktorej bol vmiešaný aj metanol. Krátko nato oslepla a myslela si, že jej život sa skončil. No po tom, ako sa o jej nešťastnom príbehu dozvedel jeden lekár, jej svitla nová nádej.

Hannah Powellová vlani v auguste spolu s dvoma kamarátkami oddychovala v Grécku v rezorte Laganas. Jeden večer zašli do baru, kde do seba hodila lacnú vodku. Tá však bola zriedená s metanolom, jedovatou chemikáliou, ktorá sa pridáva do nemrznúcej zmesi v aute. 

Turistka (22) si dala
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Na druhý deň sa dievčina zobudila nič nevidela. Myslela si, že sú len stále zatiahnuté závesy, a tak poprosila kamarátky, aby ich odtiahli. Ony však povedali, že už sú dávno rozostreté a dovnútra prúdia slnečné lúče. Hannah došlo, že nevidí. V ten okamih sa jej zrútil svet. "Otvorila som oči a všade bola tma. Hovorím dievčatám, aby odtiahli závesy a ony len začudovane odvetili, že tak už dávno urobili. Vtedy som si uvedomila, že chyba je vo mne, že jednoducho nevidím," spomína na najhorší moment vo svojom živote. 

Powellová bola následne prevezená do nemocnice, kde jej zlyhali obličky a diagnostikovali ťažké zrakové postihnutie, informoval denník Chronicle Live. Dvadsaťdvaročná Britka čelila neradostnej perspektíve, keď jej lekári oznámili, že bude musieť pravidelne chodiť na dialýzu. Jej mama Christine sa však rozhodla tomu zabrániť tak, že jej daruje jednu obličku. Našťastie je vhodným darcom, a tak ušetrí svoju dcéru pred celoživotným utrpením. 

Turistka (22) si dala
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk/rex/shutterstock)

Druhá dobrá správa prišla nedávno, keď sa s dievčinou spojil doktor Kevin Thompson s tým, že jej vie pomôcť. Na vlastné náklady pre ňu zohnal smart okuliare OrCam rozpoznať objekty okolo nich a čo-to i prečítať. Okuliare dokážu vďaka kamere prečítať akýkoľvek text. Súčasťou zariadenia je malý reproduktor, ktorý prenáša zvukovú stopu do ucha. "Celý život som strávil snahou pomôcť zrakovo postihnutým ľuďom, aby lepšie videli. Keď som sa dozvedel o Hannah, pomyslel som si, že toto je ten najextrémnejší prípad straty zraku, o akom som kedy počul. Jej smutný príbeh ma dojal," povedal predseda národnej Asociácie optometristov. 

Varovanie pred dovolenkou: Dievčina (22) sa dala v Maroku tetovať, strašná reakcia

Majitelia barov v Grécku metanol nezákonne často využívajú ako lacnejšiu alternatívu alkoholu do drinkov. Metanol je bezfarebná tekutina, ktorá chutí ako alkohol, takže je pre konzumenta prakticky nerozpoznateľná. Zasahuje však optické nervy, čo môže viesť až k slepote. 

Viac o téme: DovolenkaGréckoSlepotaVodkaMetanol
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu