Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Emotívna SPOVEĎ po 20 rokoch od smrti Diany: Zranení William a Harry odkryli svoju bolesť

Princezná Diana so svojimi dvoma synmi a bývalým manželom Charlesom Zobraziť galériu (5)
Princezná Diana so svojimi dvoma synmi a bývalým manželom Charlesom (Zdroj: SITA/AP)

LONDÝN - Pred dvadsiatimi rokmi zasiahla svet smutná správa. Milovaná a obľúbená princezná Diana tragicky zahynula. Najväčšiu stratu však prežili jej dvaja synovia, princ William a princ Harry. Doteraz o svojej bolesti ani jeden z nich nehovoril. Všetko sa zmenilo a výpoveď zranených detí je plná emócií.

Smrť princeznej Diany prišla nečakane. Dátum 31. august 1997 sa navždy zapísal do histórie ako obrovská strata. Tragédia najviac otriasla princezninými synmi. Malí chlapci prežívali ťažké obdobie a so smrťou milovanej mamičky sa nevedeli zmieriť. Po 20 rokoch sa princovia rozhodli prehovoriť a odkryť svoje bolesti a trápenia. Dôvod, prečo začali spomínať sú výčitky. "Mám pocit, že sme ju sklamali, keď sme boli mladší," priznal starší zo synov, William. 

Princ William a Princ
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP)

V roku 1997, keď princezná zomrela mal William 15 rokov. Ako priznal, uvedomuje si, že ju v tom období nemohli chrániť. "Máme pocit, že sme dlžní po 20 rokoch sa postaviť za jej meno a všetkým pripomenúť, aká bola. Naša povinnosť ako jej synov je chrániť ju." Rozhovor s Williamom a Harrym bol zaznamenaný na dokument k príležitosti 20. výročia Dianinej smrti v Paríži.  

Lady Diana
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Dvaja chlapci, ktorí nečakane prišli o svoju mamičku sa prirodzene zúčastnili aj jej pohrebu. Ako mladší Harry priznal, zostal v šoku, keď videl ako verejnosť milovala ich matku. Jeden z najsmutnejších okamihov v živote princov mal teda paradoxne aj svoje čaro. "Bolo to krásne. Bolo úžasné, že mala naša matka tak veľký vplyv na toľko ľudí," spomína Harry. Tvrdí aj to, že v srdciach ľudí zostane ešte veľmi dlhú dobu. "Myslím, že pre nás dvoch nebude nikdy ľahké hovoriť o našej matke. Ale 20 rokov je dosť dlhá doba, aby sme ľudom pripomenuli, že sa snažila o dobré skutky nielen v kráľovskej rodine ale pre celý svet."

Emotívna SPOVEĎ po 20
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR)

Novinárka Tina Brownová opísala, ako boli mladí princovia bezprostredne po smrti svojej matky zmätení. Prezradila, že vtedy 12 – ročný Harry sa po vypočutí tejto správy rozbehol za princom Charlesom a žiadal ho o odpoveď na otázku: "Je pravda, že je mamička mŕtva?" William zas len nedávno prezradil, že sa so smrťou svojej matky zmieril len nedávno. "Stále je o tom ťažké rozprávať, pretože to bolo veľmi kruté," povedal. Posťažoval sa aj na skutočnosť, že Diana nikdy nemala možnosť stretnúť jeho ženu Kate a ich spoločné deti.

Emotívna SPOVEĎ po 20
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Pred 20 rokmi na mieste tragickej nehody, nad ktorou visí množstvo otáznikov, zomrel spolu s princeznou aj jej priateľ Dodi Fayed a šofér Henri Paul. Dokumentárny film, ktorý odvysiela BBC bude obsahovať rozhovory s blízkymi priateľmi, politickými činiteľmi aj novinármi.

Viac o téme: SmrťVýpoveďWilliamPrincezná Diana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu