PRAHA - Rozpoznať pravú a drahú pochúťku, akou je kaviár, od obyčajnej náhradky pomôže metóda vyvinutá českými a japonskými vedcami. Identifikovali špecifické znaky v genóme vyzy veľkej známej aj pod ruským menom beluga, ktorá produkuje najhodnotnejší kaviár.
Metóda by mala pomôcť nielen tým, ktorí kaviár radi jedia, ale aj populáciám jeseterov. Patrí totiž medzi najviac ohrozené živočíchy na Zemi. O objave českých vedcov informovala za Fakultu rybárstva a ochrany vôd Juhočeskej univerzity Klára Pirochová.
Kaviár je najdrahším živočíšnym produktom, často sa ale stáva predmetom podvodov, kedy pochádza z iných druhov jeseterov alebo ich hybridov. Až doteraz neexistoval jednoduchý spôsob, ktorý by originál od náhrady spoľahlivo odlíšil. Spoločný výskum vedcov z Fakulty rybárstva a ochrany vôd vo Vodňanoch a Fakulty rybárskych vied Univerzity Hokkaidó v Hakodate priniesol metódu, ktorá to umožňuje.
Jesetery sa kvôli svojmu ohrozeniu v prírode správajú umelo. Umelé chovy boli pôvodne zamerané na návrat týchto rýb do prírody, v poslednom čase sa ale stále viac venujú produkcii kaviáru. "Kaviár je okrem čistých druhov jeseterov produkovaný aj z ich hybridov, medzi ktorými je najpoužívanejší bester. Pre rozpoznanie menej hodnotného kaviáru od pravého je potrebná analýza DNA a druhová identifikácia, ktorá vyžaduje zodpovedajúce molekulárne metódy. Identifikoval som špecifické znaky v genóme vyzy veľkej a jesetera malého, na základe ktorých som následne vytvoril jednoduchú metódu umožňujúcu rozpoznanie jedincov vyzy veľkej, jesetera malého a bestera. Metóda spoľahlivo funguje aj pre určenie druhového pôvodu kaviáru a na analýzu stačí jediná ikra," vysvetlil Miloš Havelka, ktorý sa zaoberá výskumom jeseterovitých rýb na fakulte Juhočeskej univerzity.
Nová metóda by mala prispieť k lepšej kontrole a regulácii medzinárodného obchodu s kaviárom a taktiež k ochrane a navrátení jeseterovitých rýb do voľnej prírody. Keďže je tento spôsob veľmi jednoduchý a nevyžaduje drahé prístrojové vybavenie, môže byť podľa Pirochovej ľahko použiteľný naprieč laboratóriami aj v menej rozvinutých krajinách.