Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Teroristi často pobývali neďaleko Slovenska: Aj nahľadanejší zlosyn sveta

Jeden z odsúdených teroristov Zobraziť galériu (4)
Jeden z odsúdených teroristov (Zdroj: SITA/AP)

PRAHA - Mnohí teroristi, ktorí vo svete spáchali útoky, sa v minulosti pohybovali aj na území Českej republiky, resp. Československa. Je medzi nimi aj kedysi najhľadanejší terorista sveta, známy ako Šakal.

1978

Do Československa prvýkrát pricestoval Ilich Ramírez Sánchez, prezývaný Carlos či Šakal, ktorý bol v minulosti trikrát odsúdený na doživotie za teroristické útoky. Venezuelský zlosyn, ktorý do krajiny pricestoval v rokoch 1978-1986 niekoľkokrát (väčšinou na juhojemenský pas), bol takmer dvadsať rokov najhľadanejším teroristom sveta. Odsúdený bol v roku 1997 za vraždu troch mužov vrátane dvoch policajtov v roku 1975 v Paríži, potom v roku 2013 za štyri bombové atentáty, ktoré si vo Francúzsku v rokoch 1982 a 1983 vyžiadali jedenásť mŕtvych, a tento rok za atentát z roku 1974 v Paríži, pri ktorom zahynuli dvaja ľudia. 

Šakal
Zobraziť galériu (4)
Šakal  (Zdroj: SITA/AP)

SEPTEMBER 2001

Po teroristických útokoch v USA z 11. septembra sa objavili informácie, že v Česku sa opakovane zdržiaval Egypťan Muhammad Atta, jeden z mužov, ktorí zaútočili s lietadlami na budovy Svetového obchodného centra v New Yorku. Prahu údajne navštívil v decembri 1994, júni 2000 a aj v apríli 2001, keď sa mal stretnúť s irackým diplomatom a rozviedčikom Ahmadom Chalíl Ibrahimom Samirom Animom. V júni 2004 ale vyšetrovacia komisia amerického Kongresu uviedla, že stretnutie z apríla 2001 sa neuskutočnilo. 

Muhammad Atta
Zobraziť galériu (4)
Muhammad Atta  (Zdroj: SITA)

DECEMBER 2005

V Prahe bol na základe medzináročného zatykača zatknutý švédsky občan libanonského pôvodu, Oussama Kassir, ktorý cestoval zo Švédska do Bejrútu. Kassir bol v USA obvinený, že sa v Oregone v roku 1999 podieľal na prípravách vybudovania tréningového tábora pre teroristov. V českej väzbe zotrval do septembra 2007, kedy bol vydaný do USA. V septembri 2009 bol federálnym súdom v New Yorku odsúdený na doživotie kvôli podpore terorizmu. 

Skeča Kassira zo súdnej siene
Zobraziť galériu (4)
Skeča Kassira zo súdnej siene  (Zdroj: SITA/AP)

MÁJ 2014

Televízia Prima informovala, že na pražskom letisku bol zadržaný 26-ročný Nemec, podozrivý z pokusu o vraždu, na ktorého bol v Mníchove vydaný európsky zatykač. Muž bol podľa vtedajších správ priaznivcom extrémistickej islamistickej ideológie a zúčastnil sa bojov v Sýrii. Policajti ho označili za obzvlášť nebezpečného. Zadržaný odmietol pred českou políciou vypovedať a chcel byť vydaný do Nemecka, čo sa aj stalo. 

NOVEMBER 2015

Český minister vnútra Milan Chovanec v reakcii na tvrdenie niektorých západoeurópskych médií povedal, že české bezpečnostné služby zachytili informácie o konkrétnom džihádistovi, ktorý cestoval cez Prahu, a riadne ich odovzdali partnerom. Jeho francúzsky náprotivok Bernard Cazeneuve v súvislosti s teroristickými útokmi v Paríži, ktoré si vyžiadali 130 obetí, už predtým potvrdil informácie francúzskych médií, podľa ktorých jeden z francúzskych džihádistov, ktorého vypočúvali v auguste po jeho návrate zo Sýrie do Francúzska, vypovedal, že mu údajný strojca atentátov Abdelhamid Abaaoud nariadil cestovať cez Prahu, aby sa vyhol odhaleniu. Práve o pohybe tohto muža mali podľa Chovancovho vyjadrenia českí spravodajcovia prehľad. Na Abbaouda bol napojený aj džihádista, ktorého v júli zatkli v Istanbule, keď sa pokúšal nasadnúť do lietadla smerujúceho do Prahy s falošným švédskym pasom. 

Unikli FOTO bomby, ktorou Abedi zabil v Manchestri 22 ľudí: Desivé odhalenie o pozadí útoku

MÁJ 2017

Nemecký denník Der Tagesspiegel s odvolaním sa na nemecké bezpečnostné zdroje informoval o tom, že predpokladaný samovražedný atentátnik z britského Manchesteru Salman Abedi (v arabskom prepise Salmán Abad) priletel do tohto mesta 18. mája z nemeckého Düsseldorfu, kam pricestoval z Líbye cez Prahu. 

Salman Abedi
Zobraziť galériu (4)
Salman Abedi  (Zdroj: ph)

Viac o téme: TerorizmusTerorista
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu