Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Vnadná kráska (25) pobúrila domorodcov jedinou FOTO

Jaylene to podľa Maurov prehnala Zobraziť galériu (3)
Jaylene to podľa Maurov prehnala (Zdroj: Josh Shaw)

WELLINGTON - Modelka časopisu Playboy Jaylene Cooková (25) vystúpila na novozélandský vulkán Taranaki a nechala sa nad oblakmi, na samom vrchole, vyfotografovať s odhaleným pozadím. Snímku následne umiestnila na instagram. Jej čin zrejme potešil 300-tisíc ľudí, ktorí jej účet sledujú, ale o poznanie menej sa z neho tešila miestna maurská komunita, pre ktorú je vyhasnutá sopka posvätným miestom. O proteste domorodých Maurov informoval spravodajský server BBC.

FOTO Emily (25) si nahá privyrába na materskej dovolenke: Z jej džobu padnete na zadok!

Novozélandskú modelku na vrcholku hory vyfotografoval pred niekoľkými dňami počas spoločnej cesty jej partner Josh Shaw (27). Keď sa Cooková dozvedela, že zverejnenie fotografie vyvolalo pobúrenie, bránila sa tým, že si pred cestou všetko overovala a vyobrazenie nepovažovala za urážlivé. Modelka zrejme len sledovala súčasnú módnu vlnu na internete: turisti si zaobstarávajú obrázky pri pamiatkach po celom svete práve s odhaleným pozadím.

Vnadná kráska (25) pobúrila
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Josh Shaw)

"Je to rovnaké, ako by sa niekto vydal do chrámu svätého Petra a nechal sa v ňom vyfotografovať nahý," povedal BBC hovorca miestneho maurského kmeňa Dennis Ngawhare. "Je to posvätné miesto a niečo také je skrátka veľmi nevhodné," dodal. Miestni Mauri horu považujú za pohrebisko svojich kmeňových predkov a ako svojho predka vnímajú aj sám vulkán. Tradične sa za nepatričnú považuje už sama cesta na vrchol a Mauri ju vykonávajú len zriedka z obradných dôvodov.

Potom, čo krajinu kolonizovali Briti, sa miestny kmeň k svojej posvätnej hore mohol vyjadrovať len minimálne. Kapitán James Cook ju dokonca pomenoval Mount Egmont a dodnes sa používajú obe mená. "Až od nedávna môžeme dianie spojené s horou ovplyvňovať," povedal BBC Ngawhare. "Je to stret západných predstáv a domorodej viery a hodnôt," komentoval reakciu Cookovej.

Vnadná kráska (25) pobúrila
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Josh Shaw)

Nie je to prvýkrát, čo Mauri svoju posvätnú horu bránia. Už skôr rozhorčili komunitu turisti, ktorí si na vulkáne grilovali. Ďalší na hore pre zmenu zanechali graffiti.

V roku 2003 protestovali ich náčelníci proti natáčaniu filmu s Tomom Cruisom Posledný samuraj. Produkčná spoločnosť Samurai Pictures si vtedy pre snímku vybrala oblasť okolo mesta New Plymouth obzvlášť preto, že spiaca sopka Taranaki svojím vzhľadom pripomína japonskú horu Fudži. Film sa nakoniec v tejto lokácii točil.

Vnadná kráska (25) pobúrila
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Josh Shaw)

Podobné pobúrenie ako Cooková vyvolala v roku 2015 skupina západných turistov v Malajzii. Za to, že sa na malajzijskej posvätnej hore Kinabalu fotografovali nahí, boli štyria z nich odsúdení k trom dňom väzenia.

Viac o téme: Jaylene CookováTaranaki
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu