Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Najhoršie katastrofy vesmírnych letov: Pády raketoplánov a zhorené telá stoviek ľudí

Apollo 1 Zobraziť galériu (3)
Apollo 1 (Zdroj: SITA/AP)

MOSKVA/PRAHA - 27. januára 1967, počas simulácie štartu kozmickej lode Apollo 1, v dôsledku skratu na elektrickej inštalácii vzplanula kabína. K tragickej bilancii požiaru, pri ktorom zhoreli traja astronauti Virgil Ivan Grisomm, Roger Chaffee, Edward White, prispelo to, že kabína bola naplnená čistým kyslíkom a nevhodná konštrukcia vstupného otvoru neumožňovala rýchlu evakuáciu. Ide však len o jednu z najznámejších tragických nehôd, ktoré sprevádzali vesmírne lety.

Sme vo vesmíre naozaj sami? Vedci sa obávajú, že všetci mimozemšťania sú mŕtvi!

24. apríla 1967 (Sojuz 1) - Pristávací padák modulu sa nešťastnou náhodou omotal okolo kabíny, ktorá následne dopadla plnou rýchlosťou na zem. Vladimir Komarov sa stal vôbec prvým kozmonautom na svete, ktorý zahynul pri kozmickom lete.

Vladimir Komarov
Zobraziť galériu (3)
Vladimir Komarov  (Zdroj: wikipedia, Roscosmos)

30. júna 1971 (Sojuz 11) - Pri pristávaní sa predčasne otvoril vetrací ventil a v kabíne sa udusili traja sovietski kozmonauti Georgij Dobrovolskij, Vladislav Volkov a Viktor Pacajev.

28. januára 1986 (Challenger) - Krátko po štarte vo výške asi 14 kilometrov vybuchla hlavná nádrž raketoplánu, ktorá bola poškodená chybným pomocným motorom na pevné palivo. Celá posádka - sedem astronautov, z toho dve ženy - zahynula (Francis Scobee, Michael Smith, Judith Arlene Resniková, Ronald McNair, Ellison Onizuka, Gregory Jarvisd, Christa McAuliffeová).

Najhoršie katastrofy vesmírnych letov:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: reddit)

1. februára 2003 (Columbia) - Pri prelete atmosférou počas pristávacieho manévru zlyhal tepelný štít lode, ktorá sa následne rozpadla. Tepelnú ochranu narušil náraz úlomku izolačnej peny počas štartu. Všetkých sedem členov posádky (šesť Američanov - Rick Husband, William Cameron McCool, Michael Philip Anderson, Kalpana Chawlaová, David McDowell Brown, Laurel Blair Clarková - a prvý Izraelčan vo vesmíre Ilan Ramon) zahynulo.

Ďalšie tragické udalosti spojené s dobývaním kozmu:

24. októbra 1960 - Krátko pred prvým pokusným štartom vojenskej medzikontinentálnej rakety R-16 (SS-7) vypukol na kozmodróme Bajkonur požiar, následne explodoval motor a palivové nádrže s kyselinou dusičnou; upálených a udusených bolo asi 200 ľudí, okrem iného vrchný veliteľ raketových vojsk ZSSR maršal Mitrofan Nedelin; oznámené s dvadsaťročným oneskorením.

23. marca 1961 - Po požiari v pretlakovej komore zahynul člen prvého sovietskeho oddielu kozmonautov Valentin Bondarenko.

31. januára 1967 - Pri požiari makety kozmickej kabíny na leteckej základni v San Antoniu v USA zahynuli dvaja astronauti.

2. apríla 1994 - V čínskom kozmickom stredisku v Si-čchang vybuchla pred štartom nosná raketa s meteorologickou družicou; zabitých bolo podľa niektorých zdrojov až 23 ľudí.

26. januára 1995 - Čínska kozmická raketa Dlhý pochod-2, ktorá mala na obežnú dráhu vyniesť telekomunikačnú družicu Apstar-2, vybuchla minútu po štarte z kozmodrómu v Si-Čchang; úlomky rakety dopadli v okruhu siedmich kilometrov od odpaľovacej rampy, zranili 23 ľudí, šesť osôb prišlo o život.

14. februára 1996 - Nosná raketa Dlhý pochod-3B, ktorá mala vyniesť na obežnú dráhu družicu Intelsat, sa 20 sekúnd po štarte z kozmodrómu Si-čchang v Číne zrútila a vybuchla; následkom pádu sa uvoľnili jedovaté plyny a nešťastie si vyžiadalo minimálne štyroch mŕtvych a 100 ranených.

22. augusta 2003 - Explózia brazílskej nosnej rakety VLS-3 na raketovej základni Alcantara si vyžiadala 21 obetí a 20 zranených najmä medzi technickým personálom. Príčinou bolo, že sa vznietila jedna zo štyroch hlavných pohonných jednotiek rakety.

31. októbra 2014 - Súkromná vesmírna loď SpaceShipTwo spoločnosti Virgin Galactic pri testovacom lete explodovala po zážihu motorov a spadla v Mohavskej púšti; kopilot stroja zomrel a hlavný pilot, ktorý sa katapultoval, bol zranený.

Viac o téme: Vesmírne letyKozmické lode
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu