Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

VIDEO Najhorší masaker na škole: Študent zastrelil 32 ľudí a spáchal samovraždu

Polícia vynáša zranených študentov. Zobraziť galériu (7)
Polícia vynáša zranených študentov. (Zdroj: SITA/AP)

BLACKSBURG/PRAHA - Pred desiatimi rokmi, 16. apríla 2007, zahynulo pri najhoršom masakri na škole vo svete 32 ľudí. Na Virginskom polytechnickom inštitúte a štátnej univerzite v Blacksburgu na východe Spojených štátov vtedy vraždil dvadsaťtriročný študent z Južnej Kórey Čo Sung-hu, ktorý nakoniec spáchal samovraždu.

Strelec najprv zastrelil dvoch študentov na internáte, asi o hodinu a pol neskôr potom vtrhol do posluchární a zabil 30 ľudí. Medzi obeťami boli aj dvaja učitelia - jeden z Izraela a druhý z Indie, zvyšok tvorili študenti. Ďalších 17 ľudí strelec zranil a šesť študentov sa zranilo pri pokuse dostať sa z triedy von skokom z okna.

Páchateľ bol v poslednom ročníku bakalárskeho štúdia angličtiny a býval na jednom z tamojších internátov. Do USA prišiel so svojimi rodičmi ako malý chlapec z Južnej Kórey a mal v Spojených štátoch legálny pobyt, jeho spolubývajúci ho takmer nepoznali. V jedálni sedával vraj sám a všeobecne sa stránil ostatných.

Čo Sung-hu
Zobraziť galériu (7)
Čo Sung-hu  (Zdroj: SITA/AP)

Medzi prvým a druhým útokom zaslal americkej televízii NBC manifest, v ktorom boli desiatky fotografií, videoklipov a vyhlásenie na 23 stránkach. V odkaze vyjadril nenávisť voči bohatým a kresťanstvu a vyhlásil, že sa krviprelievaniu v Blacksburgu dalo zabrániť.

"Zahnali ste ma do kúta a ponechali ste mi jedinú možnosť. Mali ste stovky miliárd šancí a spôsobov ako zabrániť dnešku. Rozhodnutie bolo na vás. A vy ste sa rozhodli preliať moju krv. Teraz musíte žiť s tým, že je na vašich rukách krv, ktorú nikdy nezmyjete... vaše mercedesy vám neboli dosť, vy zasrani. Vaše zlaté náhrdelníky vám neboli dosť, vy snobi. Vaše trustové fondy vám nestačili. Nestačili vám vodka a koňak. Všetko vaše hýrenie vám nestačilo na ukojenie vašich pôžitkárskych potrieb. Mali ste všetko," odkázal svetu.

VIDEO Najhorší masaker na
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP)

Na záberoch, ktoré obleteli svet, bol zachytený so zbraňami v rukách v kaki veste vo vojenskom štýle, s čiernymi rukavicami, tričkom a batohom a čiernou baseballovou čiapkou obrátenou dozadu. Vzdal tiež hold dvom študentom z Columbine, ktorí v roku 1999 zastrelili 12 spolužiakov a učiteľov a potom spáchali samovraždu.

Čo bol už v roku 2005 uznaný duševne chorým s potrebou psychiatrickej liečby. Súd ho preto poslal na nedobrovoľnú ambulantnú liečbu. Čo však nebol z ničoho obvinený a dôvodom umiestnenia na kliniku vraj boli jeho vyhrážky samovraždou. Súd ani miestne zdravotné úrady ďalej naplnenie súdneho rozhodnutia nesledovali a mladík na liečbu nenastúpil. V minulosti tiež napísal dve školské literárne práce plné násilia.

VIDEO Najhorší masaker na
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP)

Čo vraždil dvoma poloautomatickými pištoľami, Walther P22 a Glock 19, ktoré si kúpil mesiace pred útokom. Jeho vražedné vyčíňanie začalo jeho odchodom z internátu okolo 7:00 ráno. O 7:15 už bola polícia povolaná k vražde dvoch študentov na susednom internáte, Čo sa z neho nepozorovane vytratil a odišiel na poštu odoslať svoj manifest. Po podaní balíka okolo 9:00 zamieril k posluchárňam. Tam dorazil asi o 9:15, reťazou uzamkol tri hlavné vchody a umiestnil tam lístok s tým, že v prípade pokusu dvere otvoriť, dôjde k explózii.

VIDEO Najhorší masaker na
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP)

Potom odišiel na druhé poschodie, kde začal svoje vražedné dielo. Za asi desať minút zastrelil Čo v rôznych učebniach 30 ľudí, vystrieľal vyše 170 rán. Sám sa zastrelil okolo 9:50 v učebni francúzštiny.

V decembri 2007 Kongres Spojených štátov schválil kvôli masakru zákon, ktorý rozšíril kontrolu záujemcov o kúpu strelných zbraní. Nová norma bola prvá väčšia legislatívna zmena v kontrole zbraní od roku 1994.

VIDEO Najhorší masaker na
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP)

VIDEO Najhorší masaker na
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP)

Preživší a rodiny obetí vražednej streľby nakoniec vysúdili 11 miliónov dolárov (asi 10,3 milónov eur). Študenti a ich rodičia obviňovali vedenie školy, že neskoro varovalo pred vrahom v areáli univerzity. Dostali varovný e-mail až dlho po prvej streľbe, teda v čase, keď vrah strieľal už druhýkrát.

Viac o téme: ŠkolaMasaker
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu