Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ako sa zmenia naše domácnosti o 20 rokov: Neuveriteľné, čo všetko sa bude robiť samo!

Inteligentná domácnosť Advertoriál Zobraziť galériu (5)
Inteligentná domácnosť (Zdroj: www.zeon.sk)

BRATISLAVA – Ešte pred pár rokmi počítač v domácnosti predstavoval len veľkú kovovú škatuľu spojenú s monitorom, v luxusnejšom prípade malý notebook. Počítače sa však časom prepašovali aj do miniatúrnych mobilov a tabletov a v súčasnosti sa už moderné technológie využívajú aj v najrozličnejších domácich spotrebičoch a pomôckach. Vyvíjajú sa však aj mnohé ďalšie zariadenia, ktoré nám zjednodušujú život. Ako asi bude vyzerať bežný deň v našich domácnostiach o takých desať-dvadsať rokov?

Automatické nákupy

Raňajky, obed, večera – potraviny sa každou ďalšou prípravou pokrmov míňajú. Dnes mávame na chladničke lístok, kde si zapisujeme, že sme práve spotrebovali mlieko, pečivo, kečup… V budúcnosti to už nebude potrebné. Chladničky a špajzy budú skenovať čiarové kódy či molekulárnymi senzormi rozpoznávať, čo sa v nich nachádza a čo práve zmizlo. Ak si cez smartfón vopred nastavíte, že ak sa napríklad zásoby minerálok zúžia na jednu fľašu, systém má automaticky objednať ďalších šesť, zautomatizujú sa aj nákupy. Tovar vám dovezie kuriér. 

Chladnička nového druhu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Domov, ktorý rozmýšľa za vás

Zatiaľ čo vy v posteli len otvárate oči, váš domáci smart systém už fičí na plné obrátky. Celú noc pomocou senzorov napríklad kontroloval vlhkosť vzduchu, pričom keď klesla pod určitú úroveň, systém automaticky zapol zvlhčovač, aby sa vám lepšie spalo. Ak vstávate ešte za tmy, inteligentný senzor pohybu automaticky rozpozná, že ste sa pohli z postele, a rozsvieti jemné svetlo a pustí vašu obľúbenú hudbu. A to všetko môžete mať okamžite – Smart Domov je totiž budúcnosťou, ktorá sa začína už dnes! „S ponukou dostupných riešení pre inteligentné domácnosti prichádzajú teraz aj viaceré známe slovenské spoločnosti. Ich riešenia sú jednoduché na inštaláciu, fungujú bezdrôtovo čiže nie je nutné ťahať po dome káble, majú priaznivú cenu a spotrebitelia získavajú aj kvalitnú zákaznícku podporu,“ hovorí Ivan Puchrík, manažér pre ZEON Smart Domov od ZSE.

Zuby čisté za desať sekúnd

K ránam patrí aj pobyt v kúpeľni – v rozospatom stave sa dve minúty sústrediť na poriadne čistenie zubov je niekedy celkom otrava. Zmeniť by to mohla špeciálna zubná kefka, ktorú v súčasnosti vyvíjajú v spolupráci s talianskymi zubármi. Experti už dlho tvrdia, že najväčším problémom pri čistení zubov je to, že až 70 percent ľudí sa nevie naučiť správnu techniku. S futuristickou kefkou to zvládne ozaj každý. Na dotykovom displeji človek stlačí režim čistenia a za desať sekúnd prejde po zuboch tromi rotujúcimi kotúčmi, ktoré vyzerajú ako zmenšenina autoumývačky. Hotovo! Časom nás možno aj dokáže upozorniť na ďalšiu nutnú údržbu – návštevu dentálnej hygieničky či zubárky. 

Elektrická zubná kefka
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

MUDr. WC

Hovorí sa, že je to miesto, kde aj králi chodia pešo. Ak existujú kráľovské WC digitálnej éry, nájdete ich v Japonsku. Turisti bývajú často zaskočení vyhrievanými WC doskami či ovládaním s MP3 systémom. Skutočné smart toalety budúcnosti však nebudú o komforte, ale o prevencii. Už dnes sa experimentuje so záchodmi, ktoré analyzujú moč a vedia človeka upozorniť, ak hrozí riziko cukrovky. Do budúcnosti by mohli identifikovať aj rakovinové ochorenia či nahradiť tehotenské testy. Otázkou je, či sa ľudia takéto informácie budú chcieť dozvedieť práve... z displeja na toalete.

Vysávajúci robot
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Robotickí pomocníci

Kedysi ľudia žasli nad kuchynskými robotmi, ktoré mali so skutočnými robotmi pramálo spoločného. Dnes sú hitom robotické vysávače, ale tie majú od sci-fi predstáv tiež ešte ďaleko. Niektorí domáci pomocníci budú stále viac pripomínať bežné spotrebiče. Ako napríklad práčka, sušička a žehlička v jednom, ktorá vyzerá ako veľká chladnička. V Nemecku zase vyvinuli robota Carla, ktorý mieša drinky v bare a dokáže prehodiť s ľuďmi aj pár viet. Bude nám doma drink k večeri o pár rokov pripravovať takýto humanoidný robot?

 

Diaľkový ovládač od bytu

Niekedy máme pred odchodom z domu čas všetko skontrolovať, inokedy človek vybehne narýchlo a po ceste rozmýšľa nad tým, či vypol žehličku alebo či dobre zavrel okná. S riešením Smart Domov však budeme mať onedlho pod kontrolou celú domácnosť aj na diaľku. Ovládaním elektrickej siete cez mobil budeme vedieť vypnúť žehličku, kulmu alebo televízor aj z druhého konca sveta. Domácnosť bude takisto bezpečnejšia, systém bude vedieť upozorniť na dym v dome, vďaka smart zvončeku s kamerou budeme vedieť, kto u nás doma počas našej neprítomnosti zvonil. Hlukový senzor zase rodičom dá na diaľku vedieť, že deti robia doma neplánovanú diskotéku a so záplavovým senzorom dokážete aj z práce odstaviť umývačku riadu alebo práčku, ak sa zistí únik vody. 

Posteľ, ktorej dodávate energiu

Večer je čas, keď si človek ide dobiť baterky pobytom v posteli. Zaujímavý koncept vzniká aj v tejto oblasti. Posteľ, ktorú vďaka svetlu z LED lámp obrastá zeleň. A to nie je všetko, má totiž aj zabudované reproduktory, aby ste si pred spaním mohli vypočuť zaujímavý podcast, alebo sa ráno dali zobudiť príjemnou hudbou. Tento oddych budúcnosti je zároveň ekologický, pretože nepotrebuje elektrické napájanie. Funguje na baterky, ktoré dobíja akýkoľvek pohyb na posteli. Aj obyčajné otočenie sa na druhý bok.

Článok sme vám priniesli v spolupráci so značkou ZEON

Viac o téme: ZSESmart domovInteligentná domácnosťZEON
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu