Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO Vyšperkujte svoj dom na miesto snov: Výsledok bude stáť naozaj za to!

Vlastný bazén cez leto je skvelý. Advertoriál Zobraziť galériu (11)
Vlastný bazén cez leto je skvelý. (Zdroj: ZSE)

Bývanie v rodinnom dome je snom mnohých Slovákov. A niet sa čo čudovať. Tento typ bývania totiž ponúka viacero výhod, o ktorých obyvatelia panelákov len snívajú. Využite ich naplno a spravte zo svojho domu miesto, kde je život príjemný a kam sa vždy budete s radosťou vracať!

S bazénom leto na jednotku

Letá v našich končinách bývajú často poriadne horúce. Vtedy azda nič nepoteší viac ako vlastný bazén – možno nie najväčší, ale zato len váš. „Nad bazénom sme uvažovali pár mesiacov. Nakoniec sme sa kvôli cene rozhodli pre jeden z nadzemných modelov a vodu zohrievame pomocou slnečných kolektorov. Určite neľutujeme. Naše dve dcérky vďaka nemu majú veľmi pozitívny vzťah k vode a v štyroch rokoch už v zásade vedia plávať,“ hovorí Ladislav (36).

Účty za energie pritom nemusíte veľmi riešiť. Vďaka solárnym kolektorom budete mať v bazéne vodu príjemnej teploty za veľmi prijateľnú cenu. Momentálne o to viac, že môžete získať finančný príspevok napríklad v hodnote 1 750 eur. Bonus navyše je, že teplú vodu zo slnečných kolektorov využijete aj v dome – či už na bežnú spotrebu, alebo prikurovanie. Solárne kolektory ju totiž ohrievajú počas celého roka, a tak vás okrem dobrého pocitu z ekologicky získanej energie poteší aj nižšia suma na faktúrach. Kompletný servis v tejto oblasti vám zabezpečí napríklad ZEON Solar od ZSE.

Solárne kolektory

Miesto na oheň

Kedysi bol oheň srdcom domu, dnes už nie je nevyhnutnosťou. Rozhodne sa však môže stať vaším obľúbeným miestom, či už vo forme kozuba, pece, alebo jednoduchého ohniska. „Ohnisko v našej záhrade milujem. Od jari sa pri ňom stretávame tri generácie rodiny, opekáme si, zhovárame sa. Je to jedno z mojich najobľúbenejších miest, vždy okolo neho vládne príjemná atmosféra,“ hovorí Marcela (49).

Za pravdu jej dávajú aj vedci. Oheň totiž podľa výskumu spred pár rokov posilňuje puto medzi ľuďmi, ktorí pri ňom spolu sedia. Zároveň prospieva aj vášmu fyzickému zdraviu, sledovanie plameňov a pukanie dreva totiž podľa ich zistení dokonca znižuje krvný tlak. 

Posedenie pri ohni má
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Záhrada snov

Pozemok okolo domu nie je len akási povinná jazda. Víta vás pri príchode domov, dívate sa naň z okien a v ideálnom prípade môže byť skvelým miestom na relax. Malý kúsok prírody len pre seba vám určite mnohí obyvatelia panelákov závidia. A je jedno, či ho využijete na letné stolovanie alebo piknik, driemanie v sieti, pestovanie kvetov, ovocia a zeleniny alebo na malé ihrisko pre deti.

„Záhrada ma kedysi vôbec nezaujímala, ale teraz som jej prišla na chuť. Celý deň sedím za počítačom a chvíle v nej sú pre mňa balzam na dušu. A nezáleží na tom, či polievam trávnik, hrabem sa v zemi alebo len sedím na hojdačke a oddychujem,“ približuje Maja (37). Zamyslite sa, čo je to pravé pre vás, a neváhajte vynaložiť aj trocha energie. Príjemný čas strávený vo vašej vlastnej oáze vám bude dostatočnou odmenou.

V záhrade môžete stráviť
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Široká paleta koníčkov

Každý človek by mal mať koníček, ktorý ho teší. Majitelia domov majú v tomto prípade oveľa väčšie možnosti ako obyvatelia bytov. Baví vás opravovať autá či motorky? V garáži či na dvore máte ideálny priestor. Láka vás umenie alebo radi opravujete starý nábytok? V dielni alebo na terase nikomu nebude prekážať pach riedidiel a lakov.

„V poslednom čase sa venujem práci s modelárskou hlinou, vyrábam magnetky pre turistov. Veľkú časť práce robím na terase nášho domu. Na balkóne, ktorý sme mali v byte, si to veľmi neviem predstaviť. Mali sme na ňom málo miesta a neporiadok by som takmer určite zaniesla do bytu a pri vetre aj na balkóny susedov,“ opisuje Alexandra (35). 

V dome je priestoru
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Viac sebestačnosti a nezávislosti

Mnoho ľudí sa v súčasnosti snaží byť čo najviac nezávislých od externých dodávateľov. Ak máte dom, je to podstatne jednoduchšie ako pri byte v paneláku. V záhrade si môžete dopestovať ovocie a zeleninu, a ak má väčšie rozmery, aj chovať zvieratá. Vlastná studňa vám zas z dlhodobého hľadiska ušetrí množstvo peňazí, najmä ak polievate záhradu. Tiež máte viac možností, ako získavať energiu – a to aj z obnoviteľných zdrojov. Teplú vodu vám môžu dodávať slnečné kolektory, energiu vyrobia fotovoltické panely.

„Snažím sa žiť čo najsebestačnejšie a znížiť tak aj mesačné platby. Preto mám studňu, vykurujem kozubom a využívam i slnečnú energiu. Ročne ušetrím stovky eur a mám dobrý pocit, že nie som až taký závislý od dodávateľov. Ak sa aj napríklad pokazí vodovodné potrubie, na mňa to nemá žiadny vplyv,“ približuje Peter (56).

Vlastný bazén cez leto
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: ZSE)

Váš dom, váš hrad

Záleží len na vás, ktoré z výhod rodinného domu využijete. Ak vás zaujala možnosť väčšej sebestačnosti a využitie obnoviteľnej energie vďaka solárnym kolektorom, vhodné riešenie práve pre váš príbytok vám zabezpečí ZEON Solar od ZSE. Poraďte sa s odborníkmi a vydajte sa na cestu budúcnosti.

Článok sme vám priniesli v spolupráci so značkou ZEON.
Viac o téme: Solárne kolektoryZSEZEON
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu