Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pred 95 rokmi desil ľudí na Oravskom zámku najznámejší upír

Upír Nosferatu Zobraziť galériu (2)
Upír Nosferatu (Zdroj: youtube/Upír Nosferatu)

BERLÍN/PRAHA - Nemý klenot nemeckého expresionizmu predstavuje film Upír Nosferatu, v origináli Nosferatu, symfónia hrôzy, ktorý mal premiéru pred 95 rokmi, 5. marca 1922. Jeho režisér Friedrich Wilhelm Murnau vtedy šokoval verejnosť surovým stvárnením románovej predlohy Dracula.

FOTO Strašidelný pohľad na posvätné jazero Inkov: V jeho vodách sa malo zrodiť Slnko

Prvé stvárnenie upíra na filmovom plátne vyžarovalo tajomnú úctu. Bol predstavený ako gróf Orlok s dlhými pazúrmi, ktorého holohlavá silueta sa vynára z hmly, a stal sa životnou rolou herca Maxa Schrecka. Vo filme je mladý úradník realitnej kancelárie Hutter vyslaný do karpatských hôr k grófovi Orlokovi, aby s ním uzavrel zmluvu o kúpe nehnuteľnosti. Po strastiplnej ceste ho uvíta gróf na svojom hrade. S príchodom prvej noci však Hutter zisťuje krutú pravdu, že Orlok je upír.

Atmosféra filmu je vytváraná majstrovsky budovaným napätím, neobvyklými zábermi, najmä zo žabej perspektívy, hrou svetiel a tieňov a výborným výkonom démonického Schrecka v titulnej úlohe. Scény z Orlokovho hradu nakrúcal Murnau na slovenskom Oravskom zámku.

Pred 95 rokmi desil
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: youtube/Upír Nosferatu)

Jedným z vrcholov snímky je slávna scéna, v ktorej gróf Orlok vystupuje na palubu lode, na ktorej počas jeho cesty všetci pomreli alebo zošaleli. Ako to už u kultových diel býva, nabalil sa aj okolo Nosferatu a Schrecka rad mýtov - napríklad že Schreck je skutočne upír. Z týchto povestí vznikol v roku 2000 film V tieni upíra, kde si dvojicu režisér-herec zahrali John Malkovich a Willem Dafoe. Slávny bol tiež remake snímky z roku 1979 s Klausom Kinským v úlohe upíra.

Murnau nezískal práva od dedičov autora románu Dracula, Brama Stokera, a preto pozmenil mená a čiastočne aj dej. Napriek tomu sa spor dostal pred súd, podľa ktorého rozhodnutia mal byť originál aj kópia filmu zničené, no nestalo sa tak.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu