Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

FOTO Prekvapivý inzerát mladej ženy: Netušila, čo má v garáži

Starý počítač Zobraziť galériu (4)
Starý počítač (Zdroj: Foto: ebay)

BRATISLAVA - Vôbec netušila, čo má doma v garáži. Toľko jej padal prach na to, až sa rozhodla konať. Britka objavila doma veľký kus starého počítača. Keď sa rozhodla, že sa ho zbaví, dozvedela sa o tomto kúsku prekvapivé informácie. Jeho hodnota a funkcia jej doslova vyrazili dych.

Britka predáva naozaj vzácny kúsok. Ide o počítač zo 70-tych rokov minulého storočia. Vek však nie je všetko. Ide o technológiu, ktorá v Spojených štátoch poháňala jadrový systém. Na počítač značky IBM padal v garáži Faith Warnerovej (38) roky prach. Britské médiá zaregistrovali, že žena ho teraz predáva na eBayi.

FOTO Prekvapivý inzerát mladej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: ebay)

Počiatočnú cenu určila na 5 tisíc libier. "Môj otec mal technickú firmu a vo voľnom čase písal články pre počítačový magazín. Miloval zhromažďovanie starej techniky, ktorú skúšal opravovať." Pred 6 rokmi však zomrel. Ich mama sa odvtedy postupne zbavovala jeho starých vecí, no tento počítač im ostal v garáži, pretože je jednoducho veľký.

FOTO Prekvapivý inzerát mladej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: ebay)

IBM séria 1 bol spustený v roku 1976. Používali ho na kontrolu a prevádzku elektromechanických komponentov a tiež na ukladanie primitívnych dát. Je však zaujímavé, že dodnes táto technika koordinuje funkcie amerických jadrových síl, ako napríklad interkontinentálnych rakiet či jadrových bômb.

IBM 1 kúpil jej otec na začiatku 80-tych rokov. "Nemám vôbec tušenie, odkiaľ ho však zobral. Vyrábali ich v Taliansku a predávali ich po 100 až 150 tisíc libier. Veľmi málo ich zostalo na svete a keď som zistila, že riadi americký jadrový systém, bola som veľmi prekvapená," cituje slová Warnerovej portál mirror.co.uk.

FOTO Prekvapivý inzerát mladej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: ebay)

Práve preto zisťovala o počítači informácie v rôznych múzeách. Nakoniec sa ho rozhodla umiestniť ne eBay. "Nemám vôbec šajnu, koľko môže stáť. Neviem vôbec, či ešte funguje. Je to naozaj relikt a kus histórie – vyzerá ako niečo zo Star Treku," tvrdí Warnerová s tým, že možno sa ponuky chytí niekto, kto miluje takéto stroje alebo niekto, kto "bude chcieť vyrobiť filmy z 80-tych rokoch studenej vojny."

Viac o téme: PočítačIBM
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu