Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Deti riskujú svoj život, aby sa dostali do Európy: PRÍBEHY, z ktorých naskakujú zimomriavky

Detskí migranti sa častokrát stávajú obeťami násilia zo strany tých, ktorí by im mali pomáhať Zobraziť galériu (5)
Detskí migranti sa častokrát stávajú obeťami násilia zo strany tých, ktorí by im mali pomáhať (Zdroj: TASR/AP)

TRIPOLIS - Mnoho detí stále riskuje svoje životy cestou z Líbye do Talianska. Vlani sa bez sprievodu dospelých preplavilo cez Stredozemné more takmer 26 000 detí. Mnoho z nich sa stalo obeťou sexuálneho a iného násilia zo strany kompresných staníc. Väčšina obetí tieto trestné činy nenahlási na políciu kvôli strachu zo zatknutia a následnej deportácie. Informoval o tom web BBC s odvolaním sa na správu Detského fondu Organizácie Spojených národov (UNICEF).

V líbyjských detenčných zariadeniach je podľa UNICEF mnohokrát nedostatok jedla, vody a zdravotnej starostlivosti. Príbehy migrantov, ktorí sa plavia cez more, sú pomerne známe. Menej sa však vie o konkrétnych príbehoch detí. UNICEF vo svojej najnovšej správe opisuje príbehy detského otroctva, násilia a sexuálneho zneužívania, ktorým si prechádza veľa detí plaviacich sa do Európy. 

Deti riskujú svoj život,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP)

"Čo naozaj šokovalo našich pracovníkov a mňa, sú hrôzy, ktoré sa deťom na tejto ceste prihodia. Mnohé z nich boli bité, znásilnené a zabité," povedal námestník generálneho tajomníka organizácie, Justin Forsyth. 

Deväťročná Kamis s matkou opustila svoj domov v Nigérii. Počas cesty cez púšť zomrel muž, ktorý s nimi cestoval. Dcéra s matkou potom prišli do detenčného zariadenia v Líbyi a ocitli sa v príšerných podmienkach. "Dennodenne nás bili. Nebola tam ani voda, to miesto bolo naozaj smutné. Nebolo tam nič," hovorí Kamis. 

Deti riskujú svoj život,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP)

"Takmer polovica žien a detí, s ktorými sme robili rozhovory, sa v priebehu migrácie stala obeťou sexuálneho zneužívanie. Veľakrát a na mnohých miestach," píše sa v správe. UNICEF uvádza, že sexuálne násilie na hraniciach a kontrolných prechodoch nie je nezvyčajné. Mnohí násilníci nosia uniformy, čo podľa detského fondu sčasti vysvetľuje, prečo násilie obete úradom nehlásia. Líbya, cez ktorú cestuje väčšina migrantov, si vyslúžila povesť epicentra násilia. Približne tretina osôb, s ktorými UNICEF robil rozhovory, uviedla, že bola zneužitá v Líbyi. Neprezradili ale, kto ich zneužil. 

Deti riskujú svoj život,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP)

Deti riskujú svoj život,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP)

Správa UNICEF sa sústreďuje na 34 líbyjských miest zadržania, z ktorých tri sa nachádzajú hlboko v púšti. Väčšinu z nich prevádzkuje vláda. V iných prípadoch migrantov držia v neoficiálnych zariadenich ozbrojenci. Zariadenie, ktoré prevádzkujú milície, pracovníci fondu považujú za najviac znepokojujúce. Väčšina násilia sa deje tam, na tieto miesta je ale veľmi ťažký prístup. Vlani sa preplavilo z Líbye do Talianska viac ako 180-tisíc migrantov. Asi 26-tisíc z nich boli deti bez sprievodu, ktorých počet podľa OSN stále narastá. 

Viac o téme: DetiZnásilnenieMigrantiSexuálne násilieUNICEF
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu