Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Česi bojujú s najhoršou epidémiou posledných desaťročí: Osýpky už strašia za hranicami Slovenska

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Osýpky sú späť. Epidémia ochorenia sa po Maďarsku a Rumunsku najnovšie šíri aj susedným Českom. Zisťovali sme, či sú medzi nakazenými aj Slováci a prečo by mali rodičia detí prehodnotiť svoje postoje k zodpovednému očkovaniu.

Najhoršia epidémia osýpok za ostatných 15 až 20 rokov sa šíri Moravskosliezskym krajom. Vedúca epidemiologického odboru Krajskej hygienickej stanice v Ostrave Irena Martinková serveru iDnes.cz povedala, že toto vysoko nákazlivé ochorenie sa v minulých rokoch v kraji vôbec nevyskytovalo. „Výnimkou bol jeden prípad v roku 2011 a tri v roku 2013, všetky boli zavlečené z Thajska,“ uviedla.

Hrozba pre celú generáciu, aká tu desaťročia nebola: Imunita Slovákov sa znižuje

Osýpky sa šíria vzduchom, typická je pre ne vysoká horúčka a vyrážka. V Rumunsku majú epidémiu osýpok s takmer 4 000 nakazenými a 20 obeťami na životoch. Hygienici nariadili očkovať ľudí z nemocníc, v ktorých sa mohli stretnúť s nakazenými. Povinne chcú zaočkovať 615 ľudí, predovšetkým nemocničných zamestnancov v Ostrave, Opave alebo Havířove. S výnimkou ľudí, ktorí osýpky už mali a majú preto celoživotnú imunitu.

„Zatiaľ máme 19 potvrdených pacientov, z toho dvoch lekárov. A niečo cez 10 ľudí s podozrením na osýpky, z toho opäť niekoľko zdravotníkov,“ dodala Martinková. Očkovať ohrozené osoby začali už dnes.

Čísla očkovanosti klesajú

Podľa hovorkyne Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR) Zuzany Drobovej v Českej republike každoročne evidujú niekoľko prípadov osýpok: „Napríklad v  roku 2016 bolo v Českej republike zistených sedem ochorení na osýpky, v roku 2015 deväť a v roku 2014 zaznamenali 222 prípadov. Išlo o výrazne vyšší počet ochorení na osýpky, ktorý bol zapríčinený importom z Indie. K šíreniu ochorenia prispela návšteva hromadnej akcie osobou v inkubačnom čase a oneskorené rozpoznanie infekcie.“

Import osýpok na Slovensko nie je vylúčený, poznamenala Drobová. Aktuálne by sa medzi nakazenými nemali nachádzať Slováci. Či bude populácia schopná nákaze vzdorovať, závisí najmä od stavu zaočkovanosti obyvateľstva. „Na udržanie stavu eliminácie osýpok (bez výskytu ochorení) v Slovenskej republike je podľa odporúčaní Svetovej zdravotníckej organizácie esenciálnou podmienkou dosiahnutie a udržanie vysokej zaočkovanosti proti osýpkam (95 percent a viac) dvoma dávkami očkovacej látky,“ prízvukovala Drobová.

Česi bojujú s najhoršou
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Antivakcinačné aktivity nastolili trend, ktorý môže na Slovensku prebudiť staré choroby, považované od zavedenia povinného očkovania v 60. rokoch minulého storočia za, ľudovo povedané, porazené. Dnes s nimi však bojujeme opäť. O 98 až 99-percentnej zaočkovanosti populácie už u nás hovoriť nemôžeme.

„Posledná kontrola zaočkovanosti detskej populácie bola v Slovenskej republike vykonaná k 31. augustu 2016. Celoslovenská zaočkovanosť v rámci pravidelného povinného očkovania detí proti osýpkam, ružienke a mumpsu (MMR) v kontrolovanom ročníku narodenia 2014 dosiahla 94,5 percenta,“ dodala Drobová.

Rodičia majú obavy

Podľa hlavného hygienika Slovenskej republiky je v súčasnosti epidemiologická situácia vo výskyte osýpok v Slovenskej republike priaznivá. Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky ako aj regionálne úrady verejného zdravotníctva epidemiologickú situáciu vo výskyte osýpok pozorne monitorujú v rámci Epidemiologického informačného systému Slovenskej republiky ako aj v rámci Európskeho systému rýchleho varovania a budú priebežne informovať verejnosť o vývoji aktuálnej epidemiologickej situácie na Slovensku aj v Európe,“ uviedol Mikas.

V prípade zmeny v epidemiologickej situácii by sa postupovalo v súlade s Akčným plánom na udržanie stavu eliminácie osýpok v SR. Úrad verejného zdravotníctva SR zaregistroval zvýšený záujem o očkovanie proti osýpkam v súvislosti s nedávno medializovanými informáciami o epidémii osýpok prebiehajúcej v Rumunsku a Maďarsku, uzavrela Drobová.

 

 

 

Viac o téme: OčkovanieOsýpky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu