Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTO Strašidelné brazílske väzenie Alcaçuz: Do tohto pekla sa boja vkročiť aj dozorcovia

Väzni v Alcaçuze majú nadvládu Zobraziť galériu (4)
Väzni v Alcaçuze majú nadvládu (Zdroj: SITA/AP)

NATAL - K celám vo väzení Alcaçuz v severovýchodnej Brazílii sa dozorcovia takmer dva roky neodvážili priblížiť. Mali na to dobrý dôvod - na približne 1550 väzňov, ktorým gangy posielajú prostredníctvom tunelov pištole, nože, telefóny a mnoho iných vecí, totiž dohliada len 12 dozorcov.

Breivik zúri na otrasné väzenie: Pozrite sa na ten výsmech, FOTO jeho luxusnej cely!

Väzením Alcaçuz v polovici januára otriasla vzbura, pri ktorej zomrelo 26 väzňov. Asi 50 väzňom sa podarilo utiecť. Úrady stále nemajú situáciu úplne pod kontrolou. "Štát tu stratil kontrolu," povedala krátko po vzbure dozorkyňa väznice Alcaçuz Vilma Batistová. "Nad všetkými budovami komplexu teraz majú moc väzni," dodala.

Od vzbúr v marci 2015 sa podľa Batistovej dozorcovia do niektorých častí väzenského komplexu Alcaçuz vstúpiť neodvážili. Niektoré strážne veže sa používať nesmú, pretože sú v úplne dezolátnom stave. Väzenie nedisponuje žiadnymi röntgenmi na kontrolu návštev a zariadenie, ktoré má kontrolovať jedlo, je často rozbité.

Brazílske úrady priznali, že sa Alcaçuz už zachrániť nedá. Väzenie sa zatvorí. Než sa tak ale stane, musia byť k dispozícii tri väzenia, kam sa väzni odtiaľto premiestnia. Dovtedy Alcaçuz zaistí pohotovostné sily, ktorých úlohou bude obnoviť poriadok a poničenú budovu aspoň z časti opraviť.

Zábery z januárových násilností
Zobraziť galériu (4)
Zábery z januárových násilností  (Zdroj: SITA/AP)

Dvere ciel boli zničené už pred januárovou vzburou. Dozorcovia situáciu riešili tak, že iba zamykali miestnosť s celami, ale nie cely ako také. Do tejto miestnosti potom vstupovali len zriedka, väčšinou za pomoci vojakov.

Väzenie Alcaçuz je rozdelené medzi gangmi. Každú noc niekoľko väzňov vo svojej časti komplexu dohliada na to, aby sa spiaci členovia ich gangu nestali terčom útoku nepriateľského gangu. Väzni sa sťažovali na nedostatok lekárskej starostlivosti a právneho zastúpenia. Niekoľkým pobodaným a postreleným sa podľa ich príbuzných nedostalo zdravotnej starostlivosti.

FOTO Strašidelné brazílske väzenie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Od vzbury sa väzni v Alcaçuze pohybujú ešte voľnejšie. Dozorcovia sa len starajú o to, aby z komplexu neutiekli a občas zakročia kvôli potýčkam. Často sa im ale nepodarí zranených väzňov zachrániť a nezostáva im nič iné ako opatrne poslať po obete nosidlá.

Základné služby Alcaçuz síce neposkytuje, ale možno tam nájsť snáď čokoľvek iné. Počas policajných razií sa našli pištoľ, rôzne druhy nábojov, drogy, nože či telefóny. Vzhľadom na to, že väzenie je postavené na piesku, na kopanie tunelov nie je potrebná ani lopata. Úrady objavili najmenej štyri tunely.

"Máme tu všetko, vrátane psov," vychvaľoval sa jeden väzeň, ktorý si odpykáva trest za ozbrojenú lúpež. Rovnako ako ostatní väzni nechcel byť menovaný.

FOTO Strašidelné brazílske väzenie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

V januári otriaslo väzením násilie medzi znepriatelenými gangmi, ktoré vyústilo v sériu brutálnych vrážd. Člen jedného gangu si napríklad ugriloval a zjedol časti tela spoluväzňa, ktorého zabil. Politológ špecializujúci sa na konflikt a kriminalitu v Latinskej Amerike Benjamin Lessing sa domnieva, že začína celoštátna vojna medzi gangmi o moc nad väzeniami.

Správa brazílskeho ministerstva spravodlivosti vydaná v roku 2014 uvádza, že v brazílskych väzniciach je 620.000 osôb (asi polovica z nich čaká na súd), pričom bezpečná kapacita väzníc je asi 370.000 osôb. Bezplatného právneho poradenstva je nedostatok a súdy sa mnohokrát tiahnu až niekoľko rokov. So sprísnením drogových zákonov sa za mrežami ocitlo ešte viac osôb. Brazílsky prezident Michel Temer sľúbil, že vybudujú asi 30 nových väzníc. Ani to by však k vyriešeniu súčasnej krízy nestačilo. Tridsať väzení by malo kapacitu pre 25.000 ľudí.

"Viac väzení znamená viac väzňov a silnejšie gangy," povedala Karina Biondiová, autorka knihy o živote v brazílskych väzniciach. "Riešením je menej väzníc," dodala.

Viac o téme: VäzenieAlcaçuz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu