Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Krvavé výročie v Nórsku: Netvor Breivik vyčíňal presne pred šiestimi rokmi

Anders Breivik
Anders Breivik (Zdroj: TASR/AP)

OSLO - Nórsko si dnes pripomenulo šieste výročie vyčíňania masového vraha Andersa Breivika, ktorého útoky v Osle a na ostrove Utöya si vyžiadali 77 obetí.

Ústredným podujatím bolo pietne zhromaždenie vo vládnej štvrti v Osle, na ktorom premiérka Erna Solbergová uviedla, že "pre nás bude 22. júl vždy dátumom spojeným so strachom, beznádejou a smútkom" a "dňom, keď boli naše hodnoty vystavené skúške." 

Zdôraznila, že deň útoku bol tým, keď "sme si pripomenuli, čo treba brániť a za čo bojovať: dôvera, otvorenosť a rozmanitosť". Poukázala aj na dôležitosť pamätných miest na počesť obetí, lebo "pripomínajú to, čo sa stalo."

Mani Hussaini, vodca mládežníckeho krídla Strany práce, vo svojom príhovore zdôraznil, že "treba spoznávať ideológiu a nenávisť, ktoré poháňali páchateľa útokov Breivika." Uviedol, že "22. júl nebol tragédiou, bol to terorizmus, ktorý útočil na našu demokraciu."

Členovia mládežníckej organizácie Strany práce a ďalší hostia sa popoludní z Osla presunuli na ostrov Utöya, kde Breivik po odpálení bombovej nálože v Osle zastrelil 69 ľudí, väčšinou mládežníkov.

Na pietnych spomienkach sa dnes zúčastnil aj generálny tajomník Jens Stoltenberg, ktorý bol v čase Breivikových útokov predsedom nórskej vlády. 

K útokom, ktoré sú najzávažnejším násilným činom v povojnovej ére Nórska, došlo 22. júla 2011. Breivik najprv - oblečený v policajnej uniforme - zaparkoval pred vládnou budovou v Osle dodávku s nastraženou bombou, ktorá usmrtila osem ľudí. Následne sa presunul na neďaleký ostrov Utöya, kde postrieľal 69 členov ľavicovej mládežníckej organizácie. 

Andersa Breivika v roku 2012 odsúdili v Nórsku na maximálny trest 21 rokov väzenia. Po uplynutí vymeraného trestu môže súd jeho pobyt za mrežami opakovane predlžovať vždy o päť rokov, a to až smrti odsúdeného.

 

Viac o téme: OsloUtöyaAnders Breivik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu