Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Breivik zúri na otrasné väzenie: Pozrite sa na ten výsmech, FOTO jeho luxusnej cely!

Anders Breivik na súde v prispôsobenej telocvični väznice. Zobraziť galériu (6)
Anders Breivik na súde v prispôsobenej telocvični väznice. (Zdroj: SITA/AP)

OSLO - Nórsky terorista Anders Behring Breivik v stredu pred súdom vyhlásil, že je vo väzení vystavený mučeniu a že by bolo humánnejšie ho zastreliť. Pravicový extrémista, ktorý si odpykáva dvadsaťjedenročný trest väzenia za zabitie 77 ľudí pri útokoch z roku 2011, kvôli podmienkam svojho zadržiavania žaluje štát za porušovanie ľudských práv. Pri tom má za daných okolností k dispozícii hotový luxus.

Celosvetová MAPA odhalila riziko teroristickej hrozby: Slováci máte strach? Zbytočne!

Breivik si v stredu pri príchode do súdnej siene odpustil nacistický pozdrav, s ktorým predstúpil pred súd v utorok, keď ho potom predsedníčka súdu požiadala, aby už hajlovanie neopakoval. Na svoju výpoveď, ktorú začal o 09:00 SEČ, mal tri hodiny. Počas nich sa otvorene prihlásil k nacistickej ideológii, z ktorej vraj čerpá silu prežiť.

Včera si neodpustil svoj obľúbený pozdrav.
Zobraziť galériu (6)
Včera si neodpustil svoj obľúbený pozdrav.  (Zdroj: SITA/AP)

Zásady, ktoré obsahuje kniha Mein Kampf nacistického vodcu Adolfa Hitlera, "sú jediným dôvodom, prečo som dnes ešte nažive", konštatoval s tým, že je prívržencom nacizmu od skorej mladosti. "Som oddaným stúpencom národného socializmu od svojich dvanástich rokov a budem za neho bojovať do svojej smrti. Mein Kampf som čítal v štrnástich," vyhlásil. Na otázku ohľadom svojej úlohy v spoločnosti odpovedal, že je "tajomníkom strany Nordický štát".

Podľa Breivika sa ho vláda snaží dohnať k samovražde tým, že ho držia v izolácii od ostatných väzňov a nedovolia mu písať si so sympatizantmi. "Bolo by humánnejšie ma zastreliť, než so mnou zaobchádzať ako so zvieraťom," povedal Breivik súdu, ktorý sa z bezpečnostných dôvodov koná v špeciálne upravenej telocvični vo väznici Skien, kde je terorista zadržiavaný.

Telocvičňa vo väzení Skien.
Zobraziť galériu (6)
Telocvičňa vo väzení Skien.  (Zdroj: profimedia.sk)

Väznice v Nórsku označil Breivik za najhoršie v Európe. "Protivné a urážlivé" mu pripadajú opakované osobné prehliadky, pri ktorých je často nútený vyzliekať sa donaha. Osobných prehliadok napočítal za svoj pobyt vo väznici vraj 885. "Najhoršia je ale izolácia... som zavretý 23 hodín denne," povedal. Posťažoval sa pritom, že izolácia ho robí apatickým, spôsobuje mu depresie, bolesti hlavy a nespavosť.

Breivik kritizoval aj rad drobností, ktoré mu život vo väznici znepríjemňujú. Patrí medzi ne napríklad lacné jedlo ohrievané v mikrovlnnej rúre, ktoré je "horšie ako waterboarding", studená káva či odmietanie prístupu k nikotínu.

Telocvičňa v Skien sa zmenila na pojednávaciu miestnosť.
Zobraziť galériu (6)
Telocvičňa v Skien sa zmenila na pojednávaciu miestnosť.  (Zdroj: SITA/AP Photo)

Podľa prokuratúry sú podmienky Breivikovho väznenia dôstojné a úplne v súlade s Európskym dohovorom o ochrane ľudských práv a základných slobôd. Breivik sa sťažuje, že nórsky štát tento dohovor v jeho prípade porušuje.

Breivik môže vo väzení využívať tri miestnosti - jednu na spanie, druhú na štúdium a tretiu na cvičenie. V cele má k dispozícii televíziu s DVD prehrávačom, PlayStation, počítač, ale nie prístup na internet. K dispozícii má aj noviny, časopisy a knihy. Na cvičenie môže využívať aj väzenský dvor. Úrady takisto Breivikovi nedávno povolili začať korešpondenčne štúdium medzinárodných vzťahov na univerzite v Oslo, s tým ale podľa svojho obhajcu skončil kvôli zlému psychickému stavu.

Mnohí študenti by mohli o takejto izbe so záchodom a sprchovým kútom na internáte iba snívať.
Zobraziť galériu (6)
Mnohí študenti by mohli o takejto izbe so záchodom a sprchovým kútom na internáte iba snívať.  (Zdroj: profimedia.sk)

Podľa nórskeho denníka Verdens Gang mohol Breivik tiež napríklad hlasovať v minulých parlamentných voľbách. Má dovolené variť si vlastné jedlo a prať si bielizeň. Dostal ponuku, že by mohol hrať florbal so zamestnancami väzenia a šach s dobrovoľníkmi, čo odmietol.

Anders Breivik má k dispozícii televízor, počítač aj Playstation.
Zobraziť galériu (6)
Anders Breivik má k dispozícii televízor, počítač aj Playstation.  (Zdroj: profimedia.sk)

Breivik na konci júla 2011 vo vládnej štvrti v Osle odpálil nálož, ktorá pripravila o život osem ľudí. Krátko nato postrieľal 69 členov letného tábora sociálnodemokratickej mládeže na neďalekom ostrove Utöya. Na verejnosti sa objavuje prvýkrát od procesu v roku 2012, kedy ho súd za terorizmus poslal na 21 rokov do väzenia. To je najvyšší jednorazový trest, ktorý je v Nórsku možné uložiť, možno ho ale opakovane predlžovať de facto až na doživotie.

Proces sa začal v utorok a mal by trvať do piatku. Verdikt má padnúť zhruba o mesiac.

Viac o téme: Anders BreivikSkien
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu