Nedeľa26. máj 2024, meniny má Dušan, zajtra Iveta

Bojujete každý deň s deťmi o TEJTO veci? Vedci zistili, že vaše ratolesti majú pravdu!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

RÍM - Protestujú vaše deti, keď nastal čas na kúpanie? Potom vedzte, že veda im vychádza v ústrety. Experti z Americkej akadémie dermatológie (AAD) vytvorili nové pravidlá, ktoré stanovujú, ako sa majú umývať deti vo veku od šiestich do jedenástich rokov.

Pokyny pre hygienu detí sú menej prísne - každodenné umývanie je zbytočné, dokonca môže pôsobiť škodlivo. Sprchovanie stačí raz či dvakrát týždenne a rovnako je to s umývaním vlasov; stačí raz za desať dní. A sprcha? Predovšetkým po šrote, s výnimkou plávania. V tom prípade stačí spŕška vody, aby sa z pleti odstránil chlór, a na vlasy balzam, aby išli rozčesť. Prísna hygiena ale platí pre ruky, ktoré treba umývať v priemere osemkrát denne, hlavne pred jedlom alebo po styku so zvieratami. 

Bojujete každý deň s
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Problém každodennej hygieny je stále aktuálnejší, pretože boli preukázané ochranné funkcie kožného mikrobiómu, citlivého ekosystému tvoreného mikróbmi, ktoré sídlia na našej pokožke a chráni ju. Agresívne mydlá a šampóny kožný mikrobióm ničia. Mikróby, ktoré pokrývajú telo, sú u detí nevyhnutné na to, aby budovali silnejší imunitný systém. Odstránenie mikrobiotickej flóry a poškodenie hydrolipidového filmu vytvárajú prostredie priaznivé pre infekcie a atopické dermatitídy. 

Je nesporné, že existuje súvislosť medzi prehnanou čistotou a alergiami. Lekári dnes majú podozrenie, že vznik ekzémov a infekcie kože súvisia s alergiami detí a dospievajúcej mládeže na niektoré potraviny. Dermatológovia sa preto neobmedzujú na varovanie rodičov, ktorí presadzujú príliš prísnu hygienu, ale taktiež vysvetľujú, ako sa správať, poznamenáva taliansky denník La Repubblica. 

Bojujete každý deň s
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Na začiatku stojí pozorné čítanie etikiet. Zlaté pravidlo, že menej je niekedy viac, platí predovšetkým pre tých najmenších. Najlepšie umývacie gély, šampóny a peny do kúpeľa sú tie, ktoré obsahujú čo najmenej ingrediencií. Tým, ktoré sú príliš parfumované, farebné a plné rôznych prísad, je lepšie sa vyhnúť. Pozor je ale treba dávať aj na esenciálne oleje a produkty na báze byliniek, pretože môžu kožu podráždiť a vyvolať svrbenie. 

Pokiaľ ide o mydlá, je v obchodoch široký výber. Klasické mydlá sú určené pre ruky. Americkí dermatológovia odporúčajú Marseillské mydlo, ktoré sa získava z olivového oleja, a ktoré sa dá použiť aj na umývanie tela. Tekuté mydlá a sprchové gély sa pred použitím riedia. Sú to zmesi syntetických látok, ich znášanlivosť závisí od typu povrchovo aktívnych látok a na množstve zmäkčujúcich látok. Potom tu sú kúpeľové peny, keď niektorí odborníci radia používať len dve lyžičky. Olejové kúpele sú považované za vhodnejšie pre jemnú detskú pokožku. Deti je ale potrebné dobre strážiť, pretože sa môžu vo vani ľahko pošmyknúť. Keď je pokožka podráždená, môže sa do kúpeľa použiť ryžový a ovsený škrob. 

Bojujete každý deň s
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

A mimo domova? Ruky možno deťom umyť čistiacimi obrúskami napustenými roztokmi jemných povrchovo aktívnych látok s antimikrobiálnymi ingredienciami. 

Viac o téme: KúpanieHygienaUmývanie detí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu