Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Správa CIA odhalila hroznú pravdu: Svetu hrozila 3. svetová vojna, incident v Británii

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: u.s.navy)

WASHINGTON - Obrovská zrážka medzi dvoma jadrovými ponorkami pri škótskom pobreží počas studenej vojny mohla podľa nedávno odtajnených dokumentov CIA vyvolať vojenský konflikt medzi USA a Sovietskym zväzom, ktorý by mal následky pre celý svet.

CIA sprístupnila milióny tajných dokumentov: Toto sledovali agenti v Československu

Nehoda jadrových ponoriek blízko Glasgowa sa odohrala počas vlády amerického prezidenta Geralda Forda a ten sa ju rozhodol ututlať.  Alarmujúci incident bol objasnený v tajnom americkom vojenskom kábelograme, ktorý posielal poradca prezidenta pre národnú bezpečnosť Brent Scrowcroft vtedajšiemu ministrovi zahraničných vecí Henrymu Kissingerovi.

Dňa 3. novembra 1974 Scrowcroft napísal: "Mám správu z Pentagónu, že jedna z našich ponoriek Poseidon sa práve zrazila so sovietskou ponorkou. SSBN James Madison odchádzala zo základne Holy Loch, keď sa zrazila so sovietskou ponorkou, čakajúcou vonku v prístave. Obe ponorky sa vynorili, ale sovietska sa následne znovu ponorila. O rozsahu poškodenia zatiaľ nič nevieme. Priebežne vás budem informovať."

Tento dokument sa nachádzal medzi miliónmi iných, ktoré americká Ústredná spravodajská služba CIA zverejnila minulý mesiac na internete.

Gerald Ford
Zobraziť galériu (2)
Gerald Ford  (Zdroj: SITA)

Hans Kristensen, expert na jadrového zbrane, pracujúci pre Federáciu amerických vedcov vo Washingtone oznámil denníku Times, že katastrofa mohla nastať "v prípade, že posádka na jednej z ponoriek by brala kolíziu ako útok a rozhodla sa brániť a potopiť iné ponorky".

"James Maddison bola ponorka vyzbrojená 16 raketami Poseidon so 160 jadrovými hlavicami," uviedol Kristensen a dodal, že najhorším scenárom by bolo, keby kolízia spôsobila explóziu, ktorá by vznietila palivo v balistických raketách a katapultovala alebo zničila hlavice.

John Large, inžinier, ktorý viedol tím na posúdenie jadrového rizika pri havárii ruskej ponorky Kursk v roku 2001, opísal kolíziu ako vážnu udalosť. Požiar v raketovom sile by mohol mať za následok vypustenie značného množstva plutónia do mora, čo by spôsobilo vážne znečistenie. Large je presvedčený, že americká ponorka bola po zrážke ťažko poškodená a opravená na základni Holy Loch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu