Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

CIA sprístupnila milióny tajných dokumentov: Toto sledovali agenti v Československu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: cia.gov)

WASHINGTON - Americká Ústredná spravodajská služba (CIA) zverejnila na internete takmer 13 miliónov stránok odtajnených dokumentov, ktoré boli doteraz prístupné iba zo štyroch počítačov v národnom archíve v Marylande. V online knižnici je zároveň veľa materiálov o Československu.

Podľa CNN tieto dokumenty objasňujú aktivity rozviedky počas konfliktov vo Vietname a Kórei a studenej vojny a sú medzi nimi aj dokumenty, zaoberajúce sa údajnými zazretiami UFA a programu CIA, ktorý skúmal možné využitie rôznych parapsychologických postupov.

Záznamy pochádzajú z obdobia od vzniku CIA v roku 1947 a idú až do 90. rokov. "Nie je to žiadny výber," zdôraznila hovorkyňa CIA Heather Horniaková. "Je tam celá história, dobré i zlé," dodala.

Žiadny z dokumentov nie je odtajnený čerstvo, avšak milióny stránok boli upravené. Podľa Horniakovej ale boli tieto zásahy iba "ľahké" a ich zmyslom bola ochrana zdrojov a metód, ktorých zverejnenie by mohlo ohroziť národnú bezpečnosť.

Na stránke CIA je veľa odkazov na Československo. Napríklad správa z roku 1947 informuje o stave tankového arzenálu v krajine a v dokumente z roku 1954 sa píše o "správach zo slovenského posádkového mesta Košice, ktoré naznačujú, že československá armáda teraz vlastní, a to len na krátky čas, poľné atómové delo". Podľa týchto správ boli hlásené tiež tajné strelecké testy za prítomnosti sovietskych expertov.

Viac o téme: DokumentyCIA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu