Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Geniálny DÔVOD, prečo bol Solitaire kedysi na každom počítači

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: alamy)

LONDÝN - Legendárnu počítačovú hru Solitaire pozná snáď každý. Ten, kto sa s ňou náhodou nestretol, je buď príliš mladý, alebo ho to z nejakého nepochopiteľného dôvodu obišlo. Jedno je však isté. Išlo o silnú závislosť, ktorá u mnohých pretrváva dodnes.

Neodmysliteľnou súčasťou každého počítača s operačným systémom Windows je legendárna hra Solitaire. Niet pochýb, že práve tá sa zaryla do pamäti každému, kto s ňou aspoň raz prišiel do kontaktu. Predsa sú tu ale aj iné, ktoré netreba posunúť do zabudnutia. Také mínové polia, pri ktorých každý tŕpol, či sa mu konečne podarí vyhrať? Či FreeCell alebo Srdcia, ďalšie kartové hry, ktoré si vyžiadali sústredenie, logické myslenie a trpezlivosť.

Geniálny DÔVOD, prečo bol
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: YouTube)

Každá hra mala svoj účel. Najstaršou a najpamätnejšou je však Solitaire. Ten bol do Windows pridaný v roku 1990. Mal slúžiť ako učiteľ pri plynulom používaní myši. To bola hlavná myšlienka tejto hry, ktorá existuje už od roku 1700, kedy bola známa pod názvom Patience. Tomu, kto túto hru dosadil do operačného systému, nešlo však o to, aby sa ľudia zabavili. Hlavnou myšlienkou bolo zvýšenie počítačovej gramotnosti. 

Geniálny DÔVOD, prečo bol
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: YouTube)
 

Vtedajšia generácia nebola oboznámená ako tá dnešná od malička s elektronikou. Museli sa učiť, zoznámiť sa s myšou a jej funkciami. To, čo sa dnes zdá byť jednoduché, bolo v tej dobe neuveriteľne zložité. Tak ako Solitaire aj ďalšia hra mala slúžiť na učenie. Mínové polia, ktorých korene siahajú do roku 1960 boli k Windows pripojené až v roku 1992. Aj v tomto prípade išlo o hru, ktorá mala učiť. Konkrétne išlo o o to, aby sa ľudia naučili používať pravé a ľavé tlačidlo na myši.

Kartové hry

Hru Srdcia nevymysleli taktiež bezúčelovo. Od roku 1992 bola dostupná užívateľom počítačov, ktorí vďaka nej mali získať predstavu o tom, ako sa komunikuje s inými hráčmi po sieti. V tej dobe pre ľudí úplne nové informácie. Ďalšou kartovou hrou bolo FreeCell, ktorá taktiež bola zavedená do prevádzky v roku 1992.

Geniálny DÔVOD, prečo bol
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: YouTube)

Je rok 2017 a preto sa naskytuje otázka, prečo hry stále fungujú? Ľudia si ich natoľko obľúbili, že ich neustále vyhľadávajú. Hry, ktoré slúžili pre konkrétny účel sa aj dnes využívajú na zábavu. Niekoľkokrát boli snahy odstrániť hry z novších verzií Windows no vždy neúspešne. Podarilo sa to až v roku 2015. Nadšenci ale nemusia zúfať. Hru si môžu stiahnuť z Windows Store aj dnes. 

Geniálny DÔVOD, prečo bol
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: YouTube)

Viac o téme: PočítačHraLegendaSolitaire
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu