Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Strašný koniec: Vedci odhalili desivé účinky apokalyptickej zrážky s asteroidom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

POSTUPIM - Odborníci odhalili podmienky, ktoré čakali Zem potom, čo ju v minulosti zasiahol asteroid. Podľa nich masívna hornina z vesmíru, ktorá vyhladila dinosaury, vyvrhla k našej oblohe nielen obrovské mračno prachu, ale aj niečoho iného, čo uvrhlo našu planétu do temnoty. Zablokovanie slnečných lúčov spôsobilo veľký mráz, ktorý trval tri roky a tieto prehistorické zvieratá úplne zdecimoval.

Ľudstvo bude spálené zaživa: Slnko napučí na stonásobok súčasnej veľkosti, varujú vedci

"Veľký chlad po dopade asteroidu, ktorý má na svedomí kráter Chicxulub v Mexiku, je medzníkom v histórii Zeme," povedala podľa portálu thesun.co.uk Julia Bruggerová z Postupimského ústavu pre výskum dôsledkov zmeny klímy. "Ochladilo sa a tým myslím, že sa naozaj ochladilo."

"Teraz môžeme prispieť novými poznatkami k pochopeniu často diskutovanej konečnej príčine zániku dinosaurov na konci obdobia kriedy," dodala s tým, že predtým sa predpokladalo, že za ich vyhynutie bol zodpovedný prach, ale vedci zistili, že oveľa horší a dlhotrvajúcejší účinok mali kyslé mraky, ktoré spôsobili, že priemerná teplota po celej planéte klesla pod bod mrazu.

Strašný koniec: Vedci odhalili
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Náraz bol taký katastrofálny, že zemská klíma sa zotavila až po 30 rokoch. "Dlhodobé ochladzovanie spôsobené síranovými aerosólmi bolo oveľa dôležitejšie pre masový zánik ako prach, ktorý zostáva v atmosfére len na relatívne krátky čas," uviedol Georg Feulner, vedúci výskumného tímu v Postupime.

"Bolo to tiež dôležitejšie ako lokálne udalosti, či už extrémne teplo blízko miesta dopadu, požiare alebo cunami," ozrejmil Feulner.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu