Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Už zajtra sa naskytne unikátne vesmírne divadlo: Okolo Zeme preletí obrovský asteroid

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: youtube/The Cosmos News)

WASHINGTON - Asteroid Florence široký takmer päť kilometrov bude najbližšie k našej planéte 1. septembra a od zemegule by mal byť vzdialený približne sedem miliónov kilometrov. Vedcom sa tak naskytne jedinečná možnosť dôkladne preštudovať jeho povrch, pretože bude dobre pozorovateľný a viditeľný aj malými teleskopmi. Podľa NASA ide o najbližší asteroid tejto veľkosti.

Čo by sa dialo po náraze asteroidu? Experti varujú pred hrôzami pre naše telo

Už 1. septembra bude obrovský asteroid Florence bezpečne prelietavať okolo našej planéty vo vzdialenosti 7 miliónov kilometrov. Vedcom sa tak naskytnú vynikajúce podmienky na jeho pozorovanie.

Už zajtra sa naskytne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: nasa)

Tento asteroid je známy od roku 1981 a pomenovaný bol po anglickej opatrovateľke Florence Nightingalovej. „Je to najväčší asteroid, ktorý preletí tak blízko k našej planéte odkedy bol začatý program NASA zameraný na detekciu a sledovanie asteroidov,“ uviedol šéf programu Paul Chodas. „Áno, veľa asteroidov bolo už aj bližšie, ale neboli také masívne. Stretnutie také blízke s našou planétou by sa mohlo zopakovať až v roku 2500,“ dodáva.

Už zajtra sa naskytne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: nasa)

Florence bude možné pozorovať už koncom augusta aj malými teleskopmi, keď bude prechádzať cez súhvezdia Južná ryba, Kozorožec, Vodnár a Delfín. NASA na pozorovanie použije radarový systém Goldstone Solar v Kalifornii a observatórium v Portoriku.

Vedci predpokladajú, že pomocou tejto techniky budú môcť podrobne sledovať detaily jeho povrchu. Prelet ďalšieho asteroidu, tento raz TC4 sa uskutoční 12. októbra. V porovnaní s Florence je omnoho menší, jeho rozmery sú 15 až 30 metrov.

Viac o téme: NASAFlorenceZemAsteroide
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu