Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Varovanie, týmto plážam sa radšej vyhnite: Číha na nich smrteľná hrozba

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/NNT- National News Bureau of Thailand)

SYDNEY - Najjedovatejšie medúzy na svete, ktoré sú malé len ako necht na palci, mieria k austrálskym presláveným sviatočným plážam, varoval britský denník The Times. V posledných dňoch minulého roka skončili v nemocnici štyria ľudia popŕhlení medúzou vo vodách pri ostrove Fraser, asi 260 kilometrov severne od Brisbane. Zdravotný stav troch žien a 12-ročného dievčata je stabilizovaný.

Oceánológovia upozorňujú, že medúzy sa presúvajú na juh v dôsledku otepľovania mora a že by čoskoro mohli byť u queenslandského Slnečného pobrežia.

Popŕhlenie medúzami, ktoré sú známe ako irukandži, spôsobuje rovnomenný syndróm prejavujúci sa vracaním, potením, bolesťami hlavy, podráždením, zrýchlením srdcového tepu a zvýšeným krvným tlakom, čo môže v niektorých prípadoch viesť až k zlyhaniu srdca. Medzi symptómy, ktoré sa môžu prejaviť až hodinu po popŕhlení, patria aj psychologické následky, keď niektoré obete hlásili pocity úplnej beznádeje a zmaru.

Telo Štvorhranky môže merať len zhruba kubický centimeter, a preto je ťažké všimnúť si ich prítomnosť vo vode. Pŕhlivé chápadlá však môžu mať až meter dlhé.

Viac o téme: JedVarovanieAustráliaMedúza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu