Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Jadran čelí novej hrozbe: V morských vodách pláva nebezpečný predátor na FOTO

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

ZÁHREB - V severnom Jadrane odborníci objavili morského dravca, ktorý vzbudzuje vážne obavy u rybárov. Ide o medúzy, ktoré v minulosti zahubili až 80 druhov rýb v Čiernom mori a mohli by výrazne narušiť potravinový reťazec aj v chorvátskych vodách.

Podľa Olja Viđaka zo splitského Inštitútu oceánografie a rybárstva ide o medúzy druhu Mnemiopsis leidyi, ktoré nie sú natívnym druhom Jadranského mora, ale na severe, v Tertskom zálive, ich zaznamenali už v roku 2005.

FOTO Malé Chorvátsko: Slovenské jazero pripomína slávne Plitvice

Tento druh má podľa odborníkov vysoký invazívny potenciál a v 80. Rokoch minulého storočia, píše portál Slobodnadalmacija.hr, spôsobil v Čiernom mori dramatické zmeny potravinového reťazca, a to najmä v oblasti rybolovu. Práve preto majú chorvátski rybári strach, aby sa podobný scenár nezopakoval.

Pochádzajú z amerických pobreží

Mnemiopsis leidyi sa živí zooplanktónom organizmov, vrátane planktónu a rybích vajíčok či lariev. V prípade premnoženia môže vážne ohroziť populácie rýb a preto je nutné jeho výskyt sledovať.

Pôvodným domovom týchto medúz je pobrežie severnej a južnej Ameriky, ale sú schopné prežiť aj v iných vodách. Ako dodal Viđaka, ekosystém v Čiernom mori sa medúzam podarilo narušiť i vďaka tamojšiemu narušenému ekosystému – znečisteniu a nadmernému výskytu komerčne žiadaných druhov rýb. V Jadranskom mori však podobná situácia nemusí nastať, pretože miestne životné prostredie sa neborí s podobnými problémami.

Mnemiopsis leidyi
Zobraziť galériu (2)
Mnemiopsis leidyi  (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: MedúzaChorvátskoJadran
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu