Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Udalosti v roku 2016 nabrali hrozivý spád: 5 grafov, ktoré ukážu, že svet sa nerúti do záhuby

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Foto: TASR)

BRATISLAVA - Aj napriek tomu, čo rok 2016 priniesol, nie je život na Zemi tak katastrofický ako sa môže zdať. Svet zažil otrasy v podobe brexitu, zvolenia Donalda Trumpa, mnohých politických káuz či teroristického besnenia. Je potrebné sa na svet pozerať aj z pohľadu pokrokov. 5 grafov, ktoré mapujú pokrok ľudstva, vám ukážu, že nie je všetko zlé, ako to na prvý pohľad vyzerá.

Portál our world in data mapuje vývoj ľudstva. Zverejnil 5 grafov, ktoré poukazujú nato ako sme sa za posledné dve storočia vyvýjali vo viacerých smeroch.

Chudoba 

Graf zamierený na chudobu poukazuje nato, že aj keď sa vo svete stále hovorí o vysokej miere chudoby pravda je iná. V roku 1820 drvivá väčšina ľudí žila v chudobných podmienkach, ktoré by sme dnes nazvali extrémnou chudobou. Svetový vývoj dopomohol znižovaniu chudoby vo svete. V roku 1950 žili tri štvrtiny sveta v extrémnej chudobe, v roku 1981 to bolo 44% svetovej populácie. Za posledný rok ale výskum zistil, že podiel extrémnej chudoby klesol pod 10%. 

Gramotnosť 

Vzdelávanie počas posledných dvoch storočí rapídne stúpla. V roku 1820 bol iba každý desiaty človek gramotný. V roku 1930 to už bol každý tretí. V dnešnej dobe je to 85 % populácie v celosvetovom meradle. Znamená to, že 8 z 10 ľudí je schopní čítať. V roku 1800 bolo na svete 120 miliónov, ktorý vedeli čítať a písať. Dnes to je 6,2 miliardy. 

Zdravie 

Pokrok v oblasti zdravia si nedokážeme uvedomiť naplno, keďže veľa z nás nepozná minulosť. Napríklad v roku 1800 sa okolo 43% svetových novorodencov nedožilo svojich piatich narodenín. K pokroku neprispela iba moderná medicína. Ide aj o zlepšenie podmienok na bývanie, či zlepšenie hygienických podmienok, ktoré zvýšili šance udržať svoje zdravie v poriadku. Vedecké objavy, vývoj antibiotík či vakcíny, aj to sú aspekty, ktoré dopomohli zlepšeniu tejto sféry. V roku 2015 detská úmrtnosť klesla na 4,3%, čo je o 100 – krát menej ako pred 2 storočiami. 

Sloboda 

Politická sloboda a občianske slobody sú v samom srdci vývoja. Počas 19. storočia žila viac ako tretina populácie v koloniálnych režimoch a takmer všetci žili v autokraticky vládnucích krajinách. Prvá expanzia politickej slobody sa datuje na koniec 19. storočia. V druhej polovica 20. storočia svet prijal výrazné zmeny, koloniálne ríše skončili a čoraz viac krajín prijalo demokraciu. Dnes už viac ako každý druhý človek žije v demokratickej krajine.

Ľudské práva sa veľmi ťažko dajú merať. Dáta ale ukazujú, že po dlhodobej stagnácii sa ochrana ľudských práv počas posledných 3 rokov výrazne zlepšila. 

Vzdelanie 

Žiadny z úspechov by počas posledných 2 storočí nemohol byť dosiahnutý ak by sa nerozširovali znalosti a vzdelanie populácie. Vzdelanie je na veľmi dobre ceste k zlepšeniu a to sa týka celého sveta. Na rozdiel od mnohých iných sociálnych aspektov, ktoré sú obmedzené, je vzdelanie na dobrej ceste. V tomto smere sa dokážu vykonávať prognózy do budúcnosti. V porovnaní sú dnešní mladí ľudia vzdelanejší ako tí starší. 

Viac o téme: GrafPrieskumZemPokrokPopulácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu