Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Trump kritizuje postoj USA pri hlasovaní o rezolúcii odsudzujúcej Izrael

Donald Trump Zobraziť galériu (2)
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Novozvolený prezident USA Donald Trump skritizoval rozhodnutie Obamovej administratívy umožniť Bezpečnostnej rade OSN, aby odsúdila osídľovanie Predjordánska Izraelom.

Bezpečnostná rada OSN schválila v piatok rezolúciu, ktorá požaduje od Izraela zastavenie osídľovania okupovaného Predjordánska. Spojené štáty sa tentoraz hlasovania zdržali. Predtým takmer vždy použili na podporu Izraela právo veta.

Trump sa asi hodinu po hlasovaní na sociálnej sieti Twitter vyjadril, že "čo sa týka OSN, veci sa po 20. januári zmenia". Dvadsiaty január je dňom, kedy bude Trump inaugurovaný do funkcie prezidenta.

Návrh rezolúcie predložil v stredu Egypt. Pred plánovaným štvrtkovým hlasovaním v BR OSN však návrh stiahol; podľa spravodajskej stanice BBC po tom, čo Izrael požiadal o intervenciu novozvoleného prezidenta USA Donalda Trumpa. Rezolúciu však následne opäť predložili Malajzia, Nový Zéland, Senegal a Venezuela.

Trump sa vyslovil za vetovanie tejto rezolúcie. Američania totiž podľa neho zastávajú názor, že "mier medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi prinesie len priame vyjednávanie medzi týmito stranami, a nie kladenie podmienok zo strany OSN".

Netanjahu nariadil diplomaticé kroky v reakcii na rezolúciu BR OSN 

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu nariadil sériu diplomatických krokov voči krajinám, ktoré boli spolupredkladateľmi rezolúcie proti Izraelu v Bezpečnostnej rade OSN a s ktorými má Izrael diplomatické styky. Podľa vyhlásenia vydaného úradom izraelského premiéra, Netanjahu povolal izraelských veľvyslancov na Novom Zélande a v Senegale na konzultácie do Izraela.

Benjamin Netanjahu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

Netanjahu tiež nariadil zrušenie plánovanej návštevy senegalského ministra zahraničných vecí v Izraeli, ktorá sa mala konať o tri týždne a inštruoval izraelské ministerstvo zahraničných vecí, aby zrušilo všetky programy pomoci pre Senegal.

Návrh rezolúcie predložil v stredu Egypt. Pred plánovaným štvrtkovým hlasovaním v BR OSN však návrh stiahol po tom, čo Izrael požiadal o intervenciu novozvoleného prezidenta USA Donalda Trumpa. Rezolúciu však následne opäť predložili Malajzia, Nový Zéland, Senegal a Venezuela.

Viac o téme: Donald TrumpIzraelBenjamin Netanjahu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu