Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Trumpov tím požiadal o mená úradníkov pracujúcich na boji proti extrémizmu

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Prípravný tím novozvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa požiadal dve ministerstvá o mená vládnych úradníkov, ktorí pracujú na programoch proti násilnému extrémizmu.

Žiadosti adresované Ministerstvu zahraničných vecí a Ministerstvu vnútornej bezpečnosti sa týkajú súboru programov, ktorých cieľom je zabrániť násiliu páchanému extrémistami akéhokoľvek druhu, vrátane náboru do militantných islamistických skupín v Spojených štátoch i v zahraničí.

Trump často kritizoval Baracka Obamu za to, že nerobí dosť pre boj proti islamským radikálom i za to, že odmieta používať výraz "radikálny islam", keď hovorí o Islamskom štáte a ďalších militantných skupinách. Niektorí kariérni úradníci pre agentúru Reuters vyjadrili svoje obavy, že nastupujúca administratíva by sa mohla snažiť zvrátiť to, čo urobila Obamova administratíva v boji proti násilnému extrémizmu.

Začiatkom mesiaca členovia Trumpovho tímu požiadali Ministerstvo energetiky o mená zamestnancov, ktorí pracovali na politike boja proti klimatickým zmenám. Biely dom vyjadril obavy, že by mohlo ísť o snahu zamerať sa na štátnych úradníkov, vrátane vedcov a právnikov. Ministerstvo sa pozastavilo nad požiadavkou o poskytnutie mien a Trumpov hovorca následne žiadosť poprel.  

Viac o téme: ExtrémizmusDonald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu