Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Desivý prípad, lekári nerozoznali infarkt od obyčajnej bolesti: Pavla (†45) poslali domov, umrel

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

PLZEŇ - K fatálnym chybám, ktoré stoja ľudský život, prichádza, bohužiaľ, aj v zdravotníctve. Svoje o tom vie rodina Pavla V., ktorý sa nechal vlani v máji vyšetriť v plzenskej fakultnej nemocnici kvôli podozrivým bolestiam na hrudi. Mladá lekárka na centrálnom príjme si však nevšimla žiadne zmeny na EKG a po konzultácii so staršou kolegyňou poslala pacienta domov. Muž na druhý deň skolaboval a po prevoze do nemocnice zomrel, zlyhalo mu srdce. Súd dnes obom ženám za nerozpoznanie infarktu vymeral podmienečné tresty.

Ďalší škandál v nemocnici, hnus v Topoľčanoch: Po drzých slovách lekára už išlo o život

Muža podľa denníka Právo vyšetrovala na centrálnom príjme Lenka Pražáková, ktorá nastúpila do nemocnice v roku 2013 ako novopečená absolventka lekárskej fakulty. Pacienta poslala na elektrokardiogram (EKG) a bola mu odobraná krv na rozbor. Na súde tvrdila, že si žiadne zmeny na EKG nevšimla a po telefonickej konzultácii so staršou kolegyňou Evou Jánskou Pavla prepustila. Interný pokyn však jasne hovorí, že poverený skúsený lekár musí vidieť každého pacienta, ktorého posielajú domov z centrálneho príjmu.

Pavol na druhý deň ráno skolaboval a dopoludnia v nemocnici zomrel. Podľa súdneho znalca mal už samotný výsledok EKG viesť ku konzultácii s kardiologickým oddelením, pretože krivky nezodpovedali fyziológii zdravého človeka, čo by mali rozpoznať študenti medicíny už vo štvrtom ročníku.

Znalec ďalej dodal, že EKG spolu s ďalšími príznakmi boli typické pre akútny infarkt myokardu, pri ktorom mal byť pacient okamžite hospitalizovaný a podrobený intenzívnej liečbe. Ak by lekárky postupovali správne, riziko úmrtia pacienta by bolo minimálne. Upozornil aj na to, že ak slúži lekár bez špecializácie, má jeho závery z vyšetrenia vždy kontrolovať atestovaný lekár alebo lekár vedúci služby.

Desivý prípad, lekári nerozoznali
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock)

"V tomto prípade navyše išlo o mladého pacienta, ktorý nemal žiadne zdravotné ťažkosti. Už náhla zmena zdravotného stavu u takého človeka, navyše športovca, budí podozrenie na prebiehajúci patologický proces," uzavrel pre Právo znalec.

Staršia lekárka podľa svojich slov dostala od mladšej informáciu, že na EKG nič podozrivé nenašla a sama záznam videla až po niekoľkých dňoch. Pripustila, že na grafe boli viditeľné zmeny, a ak by bol správne vyhodnotený, liečebný postup mal byť iný.

Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný. Odškodnenie vo výške 28 miliónov českých korún (cca 1 035 000 eur) si majú pozostalí uplatniť v občiansko-právnom konaní od nemocnice.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu