Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Robotická revolúcia: Oblasti, v ktorých technológia pripraví ľudí o prácu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - Viete si predstaviť, že nastúpite do autobusu bez šoféra alebo budete jesť jedlo, ktoré vám navarí počítač? Dnes máte zamestnanie, zajtra ste bez práce a to len preto, že na vaše miesto zasadne robot. Scenár, ktorý nie je tak ďaleko ako si môžete myslieť. Už teraz sú v ohrození milióny ľudí. Nemilosrdná technologická revolúcia pomaly prichádza.

Práce kde sa využívajú počty, napríklad taký bookmaker či bankár patria do prvej línie ohrozených pracovníkov. Ďalšími sú ľudia, ktorí zarábajú menej ako 30 000 libier (35 000 eur) ročne. Pri tejto skupine zamestnancov existuje päťkrát väčšia pravdepodobnosť, že na ich miesta zasadnú roboty, ako pri tých, ktorí zarábajú viac.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Najrizikovejšie a najviac ohrozené odvetvia

MALOOBCHOD

Spoločnosť Amazon plánuje doručovať tovar pomocou bezpilotného dronu. Aj ľudia v sklade sú ohrození a môžu prísť o prácu. V Spojených štátoch sa už testovali roboty, ktoré dokážu vybrať tovar priamo z uličky skladu. Jeden prototyp dokáže preniesť až deväť kilogramov. Tieto stroje boli testované  až v 20 amerických mestách.

Odborník varuje: Do 10 rokov sa zmení vedenie modernej vojny, táto obrovská zmena nás čaká

MEDICÍNA

Roboti sú prítomní pri práci v nemocniciach, lekárňach, či ordináciách praktických lekárov. Používajú sa pri najcitlivejších a najrizikovejších operáciách, ako je napríklad jemná očná chirurgia. Vo Veľkej Británii robotov používajú v nemocničných lekárňach v Doncaster a Bassetlaw. Na Kalifornskej univerzite sa v lekárni zrušilo sedem pracovných miest, ktoré nahradili robotické systémy.

VÝROBA

Zariadenie v Dánsku funguje na systéme samo – opravy, čo znamená, že keď sa na stroji niečo opotrebuje, vyrobí si nové diely pre svoje fungovanie. Ide o veľmi atraktívnu perspektívu pre samotného výrobcu. V našom automobilovom priemysle existuje iba 71 robotovo na 10 000 továrenských zamestnancov. V Južnej Kórei je to 500 a v Nemecku, či Japonsku 300 robotov.

Robotická revolúcia: Oblasti, v
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: thinkstock.com)

SLUŽBY

Barmani a čašníci sú nahradení strojmi vo viacerých krajinách. Na palube Royal Caribbean’s Quantum of the Seas miešajú a podávajú nápoje robotické zariadenia. V severnej Číne v reštauráciách usádzajú návštevníkov, prijímajú objednávky, varia jedlo a následne umyjú riad roboti. V reštaurácii Wishdoing v Šanghaji, roboti dokážu pripraviť osem špecialít počas troch minút.

Robotická revolúcia: Oblasti, v
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: YouTube)

POĽNOHOPODÁRSTVO

Robotické zariadenie využívané na dojenie používa 5% britských farmárov. Zbieranie brokolice je vďaka robotom šesťkrát rýchlejšie ako keď to vykonáva človek. Vo Francúzsku sa roboty používajú vo viniciach a tak uľahčujú prácu pri prerezávaní viniča a zbere hrozna. V Austrálii zas robot dokáže pásť dobytok a odvážať prívesy s blatom. Fitnes detektor by sa napríklad mohol používať na zisťovanie zdravotného stavu zvierat, rozbor vody, či životného prostredia.

VÝSTAVBA

Stavitelia v prilbách by mohli byť nahradený nadzemnými dronmi, robotickými buldozérmi aj 3D tlačiarňami. Vedúci britského stavebného podniku Land Securities, Alison Carnwath varoval: "Nie sme tak ďaleko od toho, aby mrakodrapy stavali stroje." V Japonsku sa dramaticky znížil čas pri zváraní po tom, ako túto činnosť začali vykonávať robotické systémy. Vo Francúzku sa používajú stroje pri manipulácií s paletami tehál. Nie je vylúčené, že by zvládli položiť aj tehly a betón.

ADMINISTRATÍVA

Vo svete došlo k výraznému poklesu knihovníkov, cestovných kancelárií, sekretárok. Dôvod? Spoločnosť sa oveľa viac spolieha na technické vymoženosti, ktoré v sebe ukrývajú počítače. Minulý rok univerzita v Singapure predstavila robota s názvom Nadine, ktorý dokáže rozpoznávať ľudí a na základe predošlých konverzácií vie vyhodnotiť ako a o čom má viesť konverzáciu. 

Robotická revolúcia: Oblasti, v
Zobraziť galériu (7)

DOPRAVA

Vo Veľkej Británii sa v októbri po prvýkrát testovala na verejnosti jazda auta bez vodiča. Obavy šoférov dopravných prostriedkov sú na mieste. Takýmto spôsobom ich v budúcnosti čaká prepúšťanie. Vlaky bez obsluhy by mohli byť v Londýne už v roku 2020 v prevádzke, odbory ale upozorňujú, že ide o smrteľnú chybu. Taktiež aj taxíky bez vodičov sú reálnou vyhliadkou.

BANKOVNÍCTVO

Hlavný ekonóm Bank of England, Andy Haldane varoval už minulý rok, že sú ohrozené pracovné miesta pracovníkov bánk. "Nielenže nahradili manuálnu ľudskú prácu ale sú príliš uvedomelí. Stroje by ale mohli ušetriť a znížiť náklady."

SEX

Váš sexuálny život rovnako ako ten pracovný môže byť v ohrození. Takzvaná "sex-tech" postupuje neuveriteľným tempom. Expertka na vzťahy Helen Driscollová tvrdí, že roboty v najbližších rokoch budú súčasťou sexuálneho priemyslu. "Niektorí ľudia by sex s robotom uprednostnili pred nedokonalou ľudskou bytosťou," tvrdí Driscollová. Nafukovacia panna, ktorá by mala slúžiť ako náhrada, bude blikať, otvárať ústa a rozprávať. "V roku 2050 bude robot schopný sa zamilovať do ľudskej bytosti," argumentuje odborník David Levy.

Robotická revolúcia: Oblasti, v
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: YouTube)

Viac o téme: TechnikaRobotBudúcnosťZamestnanieStrach
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu