Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Päťdesiat odtieňov Pompejí: FOTO erotiky, ktorú ponúkali prostitútky v starovekom nevestinci

Áno, aj takto si užívali v Pompejách Zobraziť galériu (3)
Áno, aj takto si užívali v Pompejách (Zdroj: profimedia.sk)

KAMPÁNIA - Hovorí sa, že prostitúcia je najstaršie remeslo na svete a zrejme to tak ozaj bude. Dokazujú to maľby na stenách pozostatkov slávneho mesta Pompeje. Sú poriadne pikantné, vidno, že ľudia si užívali už v antike.

V slávnych Pompejách predtým, než ich v roku 79 nášho letopočtu pochovala sopka, to poriadne žilo. Prostitúcia tu bola legálne, takže tu miestni vybudovali niekoľko nevestincov. Múry najznámejšieho z nich - Lupanaru - odhaľujú nemravné tajomstvo - milostné aktivity starovekých Talianov. Steny sú zdobené maľbami zobrazujúcimi explicitné sexuálne scény, ktoré sa v bordeli odohrávali. Výskumníci veria, že práve tieto erotické kresby, skupinového sexu a iných milostných aktivít zachytávajú služby, ktoré bohatým biznismenom a politikom poskytovali prostitútky. 

Päťdesiat odtieňov Pompejí: FOTO
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Päťdesiat odtieňov Pompejí: FOTO
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Päťdesiat odtieňov Pompejí: FOTO
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Lupanar bol objavený v devätnástom storočí. Dlho bol zavretý, no pred desiatimi rokmi ho opäť otvorili pre verejnosť. Nevestinec nie je ani najluxusnejšou ani najdôležitejšou historickou budovou v ruinách Pompejí, napriek tomu je turistami najviac vyhľadávaný. 

Zaujímavým faktom je, že ako prostitútky v ňom nepracovali vždy len ženy. Občas tu predávali svoje telo aj muž, predovšetkým mladí bývalí otroci. Podľa Kelly Olsonovej, profesorky z Western University, mohli ženatí muži v Lupanare spávať s kým len chceli. Dotknúť sa nemohli len manželiek ostatných mužov. Vydaté ženy ale na rozdiel od mužov museli ostať verné. 

Maľby na stenách neplnili len dekoračný účel, ale zároveň slúžili aj ako katalóg služieb, ktoré prostitútky poskytovali vo svojich izbách. Okrem rôznych ilustrácií sa na stenách nachádza aj mnoho nápisov, ktoré tu zanechali niekdajší zákazníci alebo pracovná sila. Archeológom sa doteraz podarilo identifikovať 120 fráz, vrátane mien klientov a zamestnancov. Ich obsah je podobný ako nápisy, ktoré môžete nájsť na dnešných verejných toaletách. 

Prostitútky v Pompejách museli požiadať o licenciu na vykonávanie tejto práce, platiť dane a taktiež dodržiavať osobitné pravidlá. Napríklad, keď boli na ulici, museli mať oblečený červenohnedý kabát a vlasy museli mať odfarbené na blond. Taktiež boli rozdelené do viacerých tried, podľa toho, kde pracovali a akých zákazníkov obsluhovali. 

Hoci sa v Lupanare už zhruba dvetisíc rokov nepodniká, neodradzuje to niektorých turistov od toho, aby ho znova pokrstili. V roku sa napríklad do bordelu vlámali traja Francúzi, ktorí si tu chceli užiť švédsku trojku. 

Viac o téme: ProstitútkaPompejeNevestinecLupanar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu