Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ste šťastní? Potom je ľahké vás podviesť, čítajte, ako je to možné

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

WASHINGTON - Aj tomu, kto je v podstate šťastný, sa občas stane, že narazí na niekoho, kto je až otravne šťastnejší než on - osobu, ktorá je svieža a plná života ešte predtým, než si dá rannú kávu, ktorá s obľubou používa množstvo výkričníkov a podobne. Takým ľuďom ale podľa nových vedeckých výskumov hrozí viac ako ostatným, že ich niekto napáli, napísal americký denník The Washington Post.

Vedci z Newyorskej, Chicagskej a Pensylvánskej univerzity nedávno uskutočnili sériu výskumov zameraných na to, ako sú extrémne pozitívni ľudia vnímaní. Prišli k záveru, že tieto osoby sú často považované za ľahko ovplyvniteľné. 

Existuje síce mnoho iných prieskumov, podľa ktorých pôsobiť šťastne poskytuje mnohé výhody, či už v osobnom alebo profesionálnom živote. Spokojní ľudia sú vnímaní ako atraktívnejší, sebavedomejší, dôveryhodnejší a sympatickejší, ukázali predchádzajúce štúdie. Žiadna z nich ale neskúmala, ako s takými ľuďmi jednajú ostatní. Bádatelia sa preto v šiestich rôznych výskumoch sústredili na to, ako okato spokojnosť ovplyvňuje vzťahy medzi ľuďmi. Potvrdili, že veľa šťastných ľudí sú v mnohých smeroch vnímaní kladne, ale súčasne všeobecne považovaní za naivky. 

Ste šťastní? Potom je
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Vedci preto urobili niekoľko pokusov s cieľom zistiť, prečo je to tak. Zistili že extrémne šťastní ľudia si svoj životný postoj udržujú buď tak, že dostatočne nespracovávajú prijaté informácie, alebo sa pred negatívnymi správami zvonku chránia. A to je podľa vedcov tiež dôvod, prečo môžu mať ostatní jedinci sklon ich podviesť. 

Pri jednom experimente napríklad dostali jeho účastníci za úlohu získať čo najviac peňazí od ostatných tak, že im zle poradia, čo sa deje napríklad v predajniach áut, keď predajca získa veľkú províziu za predražené auto. Pri pokuse sa ukázalo, že skreslené údaje dostávali predovšetkým tí, ktorí pôsobili prehnane šťastne. Pri inom experimente si zas tieto osoby ostatní vyberali ako svojich partnerov pre simulované rokovania, lebo sa domnievali, že ich ľahko využijú. 

Ste šťastní? Potom je
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Z týchto záverov by sa mali podľa The Washington Post poučiť predovšetkým tí, ktorí jednajú s ľuďmi, ako napr. predajcovia a obchodní zástupcovia. Tí sú v USA školení, aby vyzerali čo najveselšie, ale pritom hrozí, že budú pri jednaniach pôsobiť nepripravene, neinformovane a ako menej schopní, uviedli experti. To isté platí aj pre politických vodcov, ktorým ich okolie radí, aby sa široko usmievali a pôsobili tak charizmatickejšie. Môže to ale dopadnúť tak, že nakoniec budú vyzerať slabí a neschopní akcie. "Umiernené šťastie môže pomôcť roztočiť súkolie spoločenských vzťahov, ale príliš veľa šťastia nebude vnímané tak priaznivo," uzavrel denník. 

Viac o téme: Šťastie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu