Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Veľké podozrenie okolo Trumpovho zaťa: Do rodiny prezidenta má prísť protekčný synáčik

Ivanka sa vydala za investora a realitného magnáta Jareda v roku 2009 Zobraziť galériu (4)
Ivanka sa vydala za investora a realitného magnáta Jareda v roku 2009 (Zdroj: TASR/AP)

LONDÝN - Zať zvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa sa dostal na prestížnu Harvardovu univerzitu po tom, ako jeho rodičia sľúbili univerzite dar vo výške 2,5 milióna dolárov (2,3 milióna eur). V článku pre denník The Guardian to napísal Daniel Golden, ktorý pred desiatimi rokmi publikoval knihu o cene, aká sa v USA platí za prijatie na prestížne školy. Jared Kushner, ktorý je manželom Trumpovej dcéry Ivanky, bol podľa Goldena na strednej škole "menej ako vynikajúcim" študentom.

Golden píše, že musí vlastne Kushner poďakovať za obnovu záujmu o jeho knihu Cena za prijatie publikovanú v roku 2006. Kniha poukazuje na to, že bohatí Američania svojim málo nadaným deťom cestu na univerzitu vydláždia štedrými darmi odpočíteľnými z daní. 

Realitný magnát Charles Kushner sľúbil Harvardovej univerzite milióny dolárov v ročných splátkach 250-tisíc krátko predtým, než bol na školu prijatý jeho syn Jared. Univerzita v tom čase prijímala jedného z deviatich žiadateľov, teraz je tento priemer 1:20. Golden sa vypytoval na strednej škole, kde Jared študoval a kde ho ohodnotili ako "priemerného študenta" a nad jeho prijatím na Harvard vyjadrili ohromenie. "Nikto z vedenia školy si nemyslel, že bol prijatý na základe znalostí," uviedol Golden o škole Paramus v New Jersey. 

Veľké podozrenie okolo Trumpovho
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP)

Hovorca Kushnerových spoločností v e-mailovej reakcii oznámila, že obvinenia o súvislosti medzi finančným darom a prijatím ich syna na univerzitu bola vždy mylná. Jeho rodičia Charles a Seryl sú podľa hovorkyne "mimoriadne veľkorysí a univerzitám, nemocniciam a charitám darovali okolo sto miliónov dolárov". Jared bol vraj na strednej škole výborný študent a na Harvarde absolvoval s vyznamením, dodala hovorkyňa. 

Veľké podozrenie okolo Trumpovho
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Golden získal zoznam štyristo najväčších darcov, ktorých Harvardova univerzita pravidelne pozývala na akcie a prednášky. Zisťoval, koľko detí týchto korporátnych gigantov, ropných barónov, právnikov, konzultantov a dedičov na univerzite študovalo. Na zozname boli obaja Jaredovi rodičia, ale Charles na rozdiel od mnohých na zozname Harvard sám nevyštudoval, takže odpadlo hľadisko citového prepojenia rodiny s univerzitou. Na Harvard sa okrem Jareda dostal aj jeho brat Joshua. 

Trumpova dcéra si vyslúžila poriadnu kritiku: TOTO vraj krásna Ivanka naozaj prepískla

Charles Kushner sa od ľudí na zozname darcov líšil aj ďalšou vecou - trestným registrom. Po Jaredovom prijatí na školu sa priznal k daňovému úniku, nelegálnemu financovaniu kampane a pomste na svedkovi. V prípade figuroval ako sudca niekdajší guvernér New Jersey Chris Christie, nedávno odvolaný z vedenia tímu, ktorý pripravuje novú administratívu. Kushner najal prostitútku, ktorá dostala za úlohu zviesť jeho švagra, ktorý pri vyšetrovaní prípadu spolupracoval s úradmi. Video zo stretnutia potom Kushner poslal svojej sestre. Odsúdený bol na dva roky väzenia. 

Veľké podozrenie okolo Trumpovho
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Keď zo zoznamu štedrých darcov vyškrtali bezdetných alebo ľudí s ešte malými deťmi, Golden zistil, že deti viac ako polovice zvyšných boli na univerzitu prijaté.

Viac o téme: Ivanka trumpDonald trumpHarvardJared kushner
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu