Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Desivé VIDEO demokracie v Číne: Redaktor BBC ukázal, ako vyzerá nezávislosť pri voľbách

Reportéra vytlačili spred dverí nezávislej kandidátky. Zobraziť galériu (3)
Reportéra vytlačili spred dverí nezávislej kandidátky. (Zdroj: Youtube/BBC News )

PEKING/LONDÝN - Zatiaľ čo sa svet stále zmieruje s prekvapivými výsledkami prezidentských volieb v USA, Čínu čaká vlastné celoštátne hlasovanie. Až 900 miliónov ľudí si v okresných voľbách zvolí približne 2,5 milióna svojich regionálnych zástupcov. Ale hoci bola komunistická strana v Číne veľmi kritická k tomu, čo považovala za "frašku" americkej demokracie, záujem o kontrolu vlastného systému podľa reportéra BBC Johna Sudwortha až tak veľmi nemá.

Tajná schôdzka najmocnejších: Soros a ľavicoví boháči rokovali, ako ďalej po Trumpovi

Čínska ústava umožňuje nezávislým kandidátom zúčastniť sa vo voľbách, ale s nulovou šancou uspieť. Keď sa reportér britskej televízie s kameramanom pokúsili stretnúť so 45-ročnou Liu Huizhen, nepodarilo sa im to.

Desivé VIDEO demokracie v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube/BBC News )

Odkedy kandiduje v "najväčších celosvetových voľbách" je pod neustálym dohľadom. Keď sa John Sudworth priblíži k dverám jej domu, rýchlo ho obklopí skupina neidentifikovaných mužov, ktorí sa mu v tichosti snažia zablokovať cestu.

Napokon predsa len zaklope a na prahu sa objaví pani Liu, ktorá chce televízii vysvetliť, že sa len snaží uplatniť svoje demokratické právo. Dvere sú však násilím zatvorené a strážcovia ich zablokujú. Rovnako dopadne pokus aj s otvorením okna.

Desivé VIDEO demokracie v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube/BBC News )

Napokon sa na miesto reportáže nahrnie 20-25 mužov, ktorí reportéra aj kameramana vytlačia z priestoru. Jeden z nich ťahá Sudwortha za bundu, iní zakrývajú objektív. Takto ich odvlečú až k ich autu a sú nútení odísť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu