Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Školáčka (†14) chcela poraziť rakovinu, súd jej povolil nezvyčajnú vec: Zázrak z budúcnosti

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Profimedia.sk/MORVAN/SPA)

LONDÝN – Britská tínedžerka nedokázala zniesť pomyslenie na to, že by sa vo svojich 14-tich rokoch mala navždy rozlúčiť so životom. Zákerná rakovina jej však nedávala možnosť voľby. Svoje telo preto položila na oltár vedy. Hoci to znie ako sci-fi, dievčina dúfa, že sa raz opäť prebudí do života.

Len 14-ročná britská tínedžerka dostala od lekárov krutú správu. Oznámili jej, že má iba niekoľko týždňov života, kým ju rakovina pripraví o to, čo si najviac cení – svoj život. Práve vďaka tejto silnej túžbe po živote sa navždy zapísala do histórie britského súdnictva, ktoré odobrilo jej rozhodnutie nechať sa po smrti zmraziť a čakať, dokým ľudstvo nebude poznať liek na rakovinu.

Prevratný vedecký objav spustil šialenstvo: Vraj nádej na večný život, študent opísal, ako na to

Školáčka sa s veľkou nádejou obrátila na možnosti kryogeniky, ktorá verí, že ľudí zmrazených krátko po smrti na takmer mínus 200 stupňov Celzia bude možné v budúcnosti znova oživiť. Dievčina sa stala prvým britským dieťaťom, ktoré bude čakať na medicínsky zázrak z budúcnosti.

Zázrak za 43-tisíc

Hoci dievčina zomrela na rakovinu už minulý mesiac, michiganský Cryonics Institute o jej zmrazení informoval až teraz a prípad vyvolal veľký ohlas v britských médiách. Na smrteľnej posteli napísala tínedžerka, ktorá si želela byť zmrazená, sudcovi srdcervúci list. Otec dievčaťa bol totiž proti jej rozhodnutiu, hoci matka súhlasila. Medzi rozvedenými rodičmi následne vznikol búrlivý súdny spor. Otcovi sa nepáčil proces zmrazovania tiel, ale aj privysoké náklady. Celá procedúra stojí takmer 43-tisíc eur.

„Mám len 14-rokov a nechcem zomrieť, ale viem, že zomriem. Chcem žiť, žiť dlhšie a myslím si, že v budúcnosti môžu nájsť liek na môj druh rakoviny. Chcem dostať túto šancu. To je moje želanie,“ napísala v liste sudcovi umierajúca školáčka, ktorá nechcela byť pochovaná.

Tínedžerka si zároveň želala, aby smela robiť rozhodnutia o nakladaní s jej telom výhradne matka. Súd sa nad dieťaťom zľutoval a vrchný sudca mu dal osobne nad smrteľnou posteľou sľub, že jej želanie bude naplnené. Školáčka zomrela 17. októbra a jej telo bolo letecky prevezené do Ameriky, kde bude najbližšie desaťročia, možno storočia, zakonzervované pomocou tekutého dusíku, čakať na druhý dych.

Nádoby so zmrazenými ľudskými telami.
Zobraziť galériu (2)
Nádoby so zmrazenými ľudskými telami.  (Zdroj: profimedia.sk)

 

 

Viac o téme: Zmrazovanie telaKryogenika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu