Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Unikátny objav v novodobom dive sveta: Archeológovia našli niečo zvláštne v mayskej pyramíde

Kukalkánova pyramída Zobraziť galériu (4)
Kukalkánova pyramída (Zdroj: SITA/AP)

MEXIKO - Slávna Kukulkánova pyramída vo východnom Mexiku, ktorá býva spoločne s ďalšími stavbami niekdajšieho mayského mesta Chichén Itzá radená medzi sedem novodobých divov sveta, obsahuje dve menšie pyramídy. Oznámili to mexickí archeológovia, ktorí stavbu prirovnali k "matrioške" - tradičnej ruskej drevenej hračke najčastejšie v podobe bábiky, ktorá sa skladá z dvoch častí a ktorá v sebe ukrýva niekoľko stále menších figúrok.

Unikátny objav v siedmom dive sveta: V známej pyramíde v Egypte odhalili dve tajné komory

Kukulkánova pyramída, pomenovaná podľa hlavného mayského boha Kukulkána, sa týči do výšky 30 metrov a je najznámejšou stavbou v Chichén Itzá v mexickom štáte Yucatán.

Archeológovia už skôr vo vnútri stavby objavili 20 metrov vysokú pyramídu. Teraz zistili, že v nej je skrytá ešte tretia pyramída s výškou desať metrov, napísal spravodajský server BBC News.

Unikátny objav v novodobom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Najmenšia pyramída bola postavená medzi rokmi 550 a 800 nášho letopočtu, uviedli experti. Stredne veľká stavba sa datuje do rokov 800 až 1000 nášho letopočtu a tú najväčšiu dokončili medzi rokmi 1050 a 1300.

Unikátny objav v novodobom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: unam university)

Nález ukazuje, že pyramídu zasvätenú bohu slnka a nebies Kukulkánovi postavili v troch fázach. "Je ako ruská matrioška. Pod jednou veľkou je skrytá ďalšia a zase ďalšia," povedal šéf výskumu René Chávez Segura.

Dôvody na takéto vrstvenie stavieb bývali rôzne. Niekedy stavitelia chceli zabrániť chátraniu pôvodnej pyramídy, inokedy bola nová stavba spojená s nástupom nového vedenia mesta, uviedla Denisse Argoteová z Národného ústavu antropológie a histórie.

Unikátny objav v novodobom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Najmenšiu pyramídu odhalili s pomocou moderných skenovacích techník, vďaka ktorým nedochádza k narušeniu štruktúry budov. Objav by mohol prispieť k lepšiemu porozumeniu mayskej kultúry v podobe, ako existovala pred tým, než ju ovplyvnili populácie z centrálnej časti Mexika, vyhlásila Argoteová.

Viac o téme: Pyramída
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu