Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Unikátny objav v siedmom dive sveta: V známej pyramíde v Egypte odhalili dve tajné komory

Chufuova pyramída Zobraziť galériu (4)
Chufuova pyramída (Zdroj: scan pyramids)

KÁHIRA - Chufuova pyramída, známa tiež pod pomenovaním Cheopsova pyramída, je považovaná za jeden zo siedmich divov antického sveta. Aj keď sa o nej myslelo, že je prebádaná, ukázalo sa, že stále nevydala všetky svoje tajomstvá. Výskumníci v nej našli pomocou revolučnej rádiografie dve "anomálie".

Senzačný objav archeológov: Prvá pyramída nájdená v Kazachstane je staršia ako tie v Egypte

Projekt Scan Pyramids bol natoľko úspešný, že vo štvrtok egyptské ministerstvo starožitností oficiálne oznámilo nález dvoch nezvyčajných úkazov v Chufuovej pyramíde. Momentálne prebiehajú ďalšie testy na 146 metrov vysokej stavbe, aby sa zistila ich funkcia, povaha a veľkosť.

Chufuova pyramída je pomenovaná po synovi faraóna Snefru a je považovaná za jeden zo siedmich divov antického sveta. Má tri známe komory a rovnako ako aj ostatné pyramídy v Egypte bola postavená ako hrobka.

Unikátny objav v siedmom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: scan pyramids)

"Môžeme potvrdiť existenciu dutiny skrytej za severnou stenou, ktorá by mohla mať formu aspoň jednej chodby vedúcej do vnútra pyramídy," uviedli odborníci zo Scan Pyramids. Ďalšia dutina sa našla v sevorovýchodnom krídle, ale v súčasnosti podľa Mehdi Tayoubiho, zakladateľa pamiatkového ústavu Heritage Innovation Preservation Institute (HIP), neexistuje prepojenie medzi týmito dvomi anomáliami.

Unikátny objav v siedmom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: scan pyramids)

Medzinárodný tím Scan Pyramids funguje na Fakulte inžinierstva na Káhirskej univerzite a v HIP so sídlom v Paríži. Projekt bol spustený v októbri minulého roka na hľadanie skrytých miestností vo vnútri pyramíd v Gíze a v Dahšúre. Využíva kombináciu infračervenej termografie, miónovej rádiografie a 3D rekonštrukcie, čiže neinvazívne a nedeštruktívne metódy.

Unikátny objav v siedmom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: scan pyramids)

Scan Pyramíds vo vyhlásení uviedli, že mióny sú "podobné röntgenových lúčom, ktoré preniknú do tela a umožňujú zobraziť kosti" a "oni môžu prejsť stovkami metrov kameňa pred absorbovaním". Uvážlivo umiestnené detektory, napríklad vo vnútri pyramídy, pod potenciálne neznámymi komorami, dokážu rozpoznať dutiny. Informoval portál mirror.co.uk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu