Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Ako udržať astmu pod kontrolou

Sťažené dýchanie sprevádzané piskotom či suchý dráždivý kašeľ - aj to sú príznaky prieduškovej astmy. Na Slovensku ňou trpí 3 až 5 percent obyvateľstva, pričom podstatnú časť tvoria deti. Súčasná peľová sezóna je pre nich priam kritickým obdobím. Na to, aby ho zvládli bez problémov, by mali dodržiavať naordinovanú liečbu a vyhýbať sa tiež všetkému, čo by prípadný astmatický záchvat mohlo vyvolať.

Astma je chronické zápalové ochorenie postihujúce priedušky, ktoré sa môže skončiť i smrťou. V súčasnosti však už existujú lieky a inhalátory, vďaka ktorým môžu astmatici mať svoje ochorenie pod kontrolou a viesť plnohodnotný život takmer ako zdraví ľudia. „Za efektívnu liečbu astmy sa už v súčasnosti nepovažuje podanie liekov prvej pomoci pri záchvate, ale nasadenie komplexnej liečby, vďaka ktorej k záchvatom vôbec nedôjde. Pokiaľ astmatici neprejdú na dlhodobú preventívnu terapiu, nikdy nedostanú svoje ochorenie úplne pod kontrolu,“ hovorí Prof. MUDr. Ladislav Chovan, CSc., predseda Slovenskej pneumologickej a ftizeologickej spoločnosti. Okrem prijímania liekov by si však mali dávať pozor i na „spúšťače“, ktoré by im mohli spôsobiť problémy.

Hlavné príznaky

Piskoty
Čím výraznejšie sú piskoty, tým závažnejšie je zúženie dýchacích ciest. Objavujú sa zvyčajne pri výdychu.
Kašeľ
Býva suchý a dráždivý, občas spojený s vykašliavaním. Objavuje sa na začiatku astmatickej krízy a v noci.
Dýchavica
Pocit sťaženého dýchania. Často býva sprevádzaná kašľom.
Zvieranie na hrudníku
Môže sa objaviť po telesnej námahe, pacienti ho často pripisujú srdcovému ochoreniu.

Počas astmatického záchvatu

1. Svaly okolo dýchacích ciest sa sťahujú. Dýchacie cesty sa tým zužujú.
2. Sliznice vo vnútri dýchacích ciest napuchnú, tým sa ďalej zužujú.
3. Sliznica produkuje nadmerné množstvo hlienu, ktorý dýchacie cesty upcháva.

Vyhýbajte sa spúšťačom astmy


Zvieracie alergény
Astmatici by mali na domácich miláčikov zabudnúť - hlavne na psov a mačky. Nezáleží na tom, či má zviera krátku alebo dlhú srsť. Alergény sa vylučujú najmä močom a slinami.
Roztoče
Vyskytujú sa najmä v matracoch, páperových perinách či plyšových hračkách a kobercoch. Astmatikom sa odporúča prať posteľnú bielizeň aspoň jedenkrát týždenne v teplej vode. Zabudnite i na tapety, závesy a podlahy umývajte pravidelne, aby sa na ne neusadzoval prach.
Tabakový dym
Zhoršuje príznaky ochorenia, podnecuje priebeh zápalovej reakcie v prieduškách a dokonca zvyšuje počet astmatických záchvatov.
Pele a plesne
Počas peľovej sezóny sa vyhýbajte pobytom v prírode. Pozor - vetrajte len ráno a večer, nikdy nie napoludnie, keď sa v ovzduší nachádza najviac peľu a alergénov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu