Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Miliónové pozostatky z dinosaura: Prezentovali prvú známu fosíliu mozgového tkaniva obrovského tvora

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

SALT LAKE CITY - Tím britských vedcov na čele s Davidom Normanom z University of Cambridge prezentoval objav prvej známej fosílie mozgového tkaniva dinosaura. Stalo sa tak vo štvrtok na výročnom stretnutí americkej Society of Vertebrate Paleontology v Salt Lake City.

Fosíliu objavil ešte v roku 2004 na pláži v anglickom meste Bexhill-on-Sea lovec skamenelín Jamie Hiscocks, pričom ide o výliatok mozgovne, ktorý vznikol, keď sa do mozgovej časti lebky uhynutého dinosaura dostali jazerné sedimenty a tie následne skameneli. Fosília má vek približne 133 miliónov rokov a pochádza z bylinožravého dinosaura rodu Iguanodon. Hiscocks si po objave uvedomil, že ide o veľmi dobre zachovaný výliatok mozgovne dinosaura, a preto sa rozhodol kontaktovať paleontológa Martina Brasiera.

Ten následne fosíliu preskúmal, pričom pôvodne sa domnieval, že ide o fosíliu celého mozgu, s čím však nesúhlasil jeho kolega, spomínaný David Norman. Ten prišiel s tvrdením, že ide len o skamenené sedimenty, no na vrchnej časti výliatku je tenká vrstva tvorená podľa všetkého mineralizovanými časťami samotného mozgového tkaniva. Brasier však v roku 2014 zahynul pri automobilovej nehode, a tak výskum fosílie dokončil s Normanom Alex Liu. 

Spoločne následne pomocou CT vyšetrení odhalili, že fosília obsahuje aj zvyšky ciev, kolagénových vlákien či mozgových blán, pričom celková štruktúra pripomína mozog dnešných vtákov a krokodílov. Norman s kolegami si preto myslia, že Iguanodon mal inteligenciu minimálne na úrovni moderných krokodílov. Norman chce po tomto objave nanovo preskúmať aj iné výliatky mozgovní dinosaurov, aby zistil, či sa aj v nich nenachádzajú fosilizované zvyšky mozgového tkaniva. 

Viac o téme: DinosaurusDavid NormanUniversity of Cambridge
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu