Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Festival českého divadla začína 3.novembra

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: PR)

Tradičnou súčasťou jesene v Štúdiu L+S je už 23 rokov FESTIVAL ČESKÉHO DIVADLA, ktorý pravidelne prináša reprezentatívnu vzorku súčasnej divadelnej scény v susedných Čechách. Tento rok sa uskutoční od 3. do 13. novembra a je zostavený z komédií, tragikomédií či humorných príbehov uznávaných českých divadiel.

Tak, ako po minulé roky otvoria festival legendárni Cimrmanovci. Prídu s hrou Říše hudby a pôjde o špeciálne predstavenie k 50. výročiu Divadla Járy Cimrmana.  ,,Festival tradične otvárame vernisážou. Pred prvým predstavením, teda  3. novembra sa v priestoroch divadla uskutoční vernisáž výstavy Václav Havel, Občan a dramatik, ktorá mapuje premiéry jeho divadelných hier doma i v zahraničí. Výstavu nám zapožičal Institut umění – Divadelní ústav v spolupráci s Českým centrom v Bratislave a chceme si aj takto pripomenúť nedožité osemdesiatiny Václava Havla,“ hovorí výkonný riaditeľ Štúdia L+S Pavol Danišovič.

Celkovo sa na doskách bratislavského Štúdia L+S predstaví šesť  českých inscenácií s celou plejádou skvelých hercov ako napríklad  Zdeněk Svěrák, Petr Nárožný, Regina Rázlová, Jan Čenský, Jitka Čvančarová, Jakub Prachař, Naďa Konvalinková, Václav Vydra a mnohí ďalší.. 

Festival českého divadla začína
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: PR)

Po prvých dvoch dňoch v réžii Divadla Járy Cimrmana (3. a 4. novembra) uvedie festival 5. novembra inscenáciu hry Roberta Andersona - Víš přece, že neslyším, když teče voda. Ide o tri humorné príbehy, ktoré sa môžu stať každému z nás. ,,Predstavenie je nabité vtipom a energiou, s dominantným Petrom Nárožným, ale aj so slzami na krajíčku,“ poznamenáva Pavol Danišovič.

V pondelok 7. novembra bude na doskách Štúdia L+S hosťovať Divadlo Ungelt s tragikomédiou Mezi úterým a pátkem. Stále krásna manželka, úspešný šarmantný manžel, mladá milenka a nešťastná dcéra. Do vyrovnaného dlhotrvajúceho manželstva vstúpi mladá novinárka. Len pár otázok ... a nič nie je tak, ako na prvý pohľad vyzerá... všetko to rozohrajú Regina Rázlová a Jitka Čvančarová.

Ani tento rok nebude na Festivale českého divadla chýbať A Studio Rubín, ktoré príde na Slovensko 10. novembra s hrou Padesátka. Pavka je najstarším žijúcim členom bežkárskej dynastie Bulánovcov. Stále viac prepadá obave, že jeho syn nedokáže pokračovať v tejto tradícii. Miesto „Jizerskej padesátky“ ho viac zaujímajú manželky vlekárov a členov horskej služby... Typický „kolečkovský“ humor v podaní excelentnej trojice hercov Ondřeja Pavelku, Jakuba Prachařa a Mareka Taclíka. A jedného hlasu....

Pražské Divadlo v Řeznické si pre Festival českého divadlo vybralo komediálne ladenú komornú hru Ještěrka na slunci, ktorá je o niekoľkých dňoch na sklonku života herečky Sáry Bernhardtovej, legendy francúzskeho divadla, v spoločnosti jediného muža - oddaného tajomníka Georgea Pitoua. Uvedie ju 11. novembra a divák sa môže tešiť na skvelé výkony Hany Maciuchovej a Jaroslava Satoranského. Predstavenie pozostáva z groteskných i dojímavých rozhovorov už nemohúcej a chorej herečky s tajomníkom, ktorý trpezlivo znáša jej rozmary i hašterivosť. Obidvaja otvárajú nielen pútavý pohľad na svet prelomu 19. a 20. storočia, ale predovšetkým do osamelej duše veľkej osobnosti svetového divadla...

Záverečným predstavením Festivalu českého divadla bude komédia z pera úspešného francúzskeho autora Eric Assousa Herci jsou unavení.  Bujarý herecký večierok s typickým francúzskym šarmom a nečakanou pointou. Masky sú zhodené, zábrany spustené a záhradná grilovačka sa môže začať... Brilantný humor z pera úspešného francúzskeho autora.

Vstupenky na Festival českého divadla si môžete zakúpiť na .

-Reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu