Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Najzáhadnejšia postava slovanskej mytológie: Hororová kikimora sa k obetiam prikrádala v noci

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Koho podľa starých slovanských legiend v dome navštívila kikimora, ten mal dôvod na obavy. Mytológia bytosť opisuje ako akúsi ženskú kreatúru, ktorá keď sa usadí v nejakom dome, je schopná pripraviť jeho obyvateľov o pokojný spánok.

Ako píše portál Ancient-origins.net, kikimora je v literatúra známa aj ako sziszimora alebo szyszymora. Význam jej mena pravdepodobne pochádza z fínčiny, v ktorej je „kikke mörkö“ výraz pre strašiaka. Legendy opisujú kikimoru ako bytosť bez tela, nočnú moru či strašidelného nočného ducha, ktorý keď sa usadí v dome, už z neho viac nechce odísť a jeho obyvateľom ničí život.

EXKLUZÍVNE Významný historik prehovoril o záhadách a temných miestach slovenských dejín

Kikimora je spájaná aj s tzv. spánkovou paralýzou a nočnými morami. Pôvodne ju poznali najmä obyvatelia na území Ruska, ale predstava o nej je rozšírená aj v iných slovanských krajinách. Symbolizovala zlé posolstvo a výslovnosť jej mena pripomínala desivý zvuk vretena, proroctvo niečoho zlého.

Zvrátené sexuálne praktiky našich predkov: Detaily svadobnej noci, z ktorých vás zamrazí

Slovanskí predkovia verili, že kikimora vyrástla z plodu nenarodeného mŕtveho dieťaťa. Duch mohol v niektorých prípadoch vyjsť z tela ženy, ktorá zomrela pri pôrode. V takom prípade mal tvár mŕtvej rodičky alebo jej matky či babičky.

„Nočná mora“ prechádzala kľúčovou dierkou

Na poľskom vidieku poznajú kikimoru aj pod názvom „mora“, podobne ako aj u nás. Pod rovnakým slovom poznajú kikimoru tiež Chorváti. Vo všetkých prípadoch označuje „nočnú moru“. V Srbsku volajú bytosť „noćnink“.

Kikimora vraj v noci prechádzala z miestnosti do miestnosti kľúčovou dierkou, preto sa ľudia snažili kľúčové dierky na noc utesňovať papiermi alebo v nich ponechávať kľúče. Rodičia deti strašili, že sa kikimore nesmú pozrieť do očí. Preto ak mali strach, že majú desivú bytosť v izbe, mali sa pozerať napríklad na vankúše alebo okná. Na dvere, skrine či truhlice sa pozerať nemohli, pretože tam sa mohla kikimora ukrývať.

Veľmi častou podobou názvu je aj „mara“, ktorá však označuje kikimoru zjavujúcu sa v podobe nezvyčajne krásnej mladej ženy. Slovania verili, že napáda sny mužov a mučí ich túžbami, čím ničí ich vzťahy s reálnymi ženami. Mara tiež vstupovala do snov žien, aby boli žiarlivé a podozrievali svojich mužov, že dávajú prednosť iným ženám.

Najzáhadnejšia postava slovanskej mytológie:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Profimedia)

Viac o téme: KikimoraMytologický postavaSlovanský folklór
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu