Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Záhadná cesta Leonarda da Vinci: Príbeh o tom, ako sa Mona Lisa dostala do Francúzska

Mona Lisa Zobraziť galériu (2)
Mona Lisa

PARÍŽ - Pred 500 rokmi prekonal Leonardo da Vinci Alpy a dorazil na pozvanie svojho obdivovateľa, francúzskeho kráľa Františka I. do Francúzska. Bola to cesta bez návratu a šesťdesiatštyriročný génius so sebou vzal niekoľko svojich obľúbených obrazov. Mona Lisa bola medzi nimi. Ako napísal denník Le Figaro, Francúzsko si teraz pripomína výročie príchodu slávneho Taliana dvoma výstavami.

Ďalšie tajomstvo Leonarda da Vinci odhalené: Jeho príbuzný stále žije, je to známy človek

Krásna Florenťanka sa trmácala horskými chodníkmi a cez priesmyk Mont-Cenis vstúpila do Francúzska. Hoci nepohodlná cesta nebola podľa jej vkusu, neprestala sa tajomne usmievať. Aj keď zrejme tušila, že už nikdy neuvidí mesto Mediciovcov, v ktorom vznikala dokonca na dvakrát. Prvýkrát v roku 1479 v skromnom dome rodiny Gherardiniovcov, druhýkrát o 24 rokov neskôr v da Vinciho ateliéri. Maliar ju zvečnil na doske z topoľového dreva.

Večný nespokojenec, všestranný umelec a vynálezca sa nedokázal od tohto obrazu odlúčiť. Po štyroch rokoch neustáleho vylepšovania k Lise priľnul. A to tak, že túto zákazku nikdy neodovzdal. Dostal ju od kupca Francesca Del Gioconda, ktorý bol jej manželom. Gioconda, uzavretá v koženom vaku, cestovala možno na mule, možno na voze, kto vie. Leonardova cesta nie je zaznamenaná v žiadnom spise, píše Le Figaro.

Leonardo da Vinci
Zobraziť galériu (2)
Leonardo da Vinci  (Zdroj: thinkstock)

Isté je, že maliar odišiel z Ríma niekedy po polovici augusta 1516, v čase, keď ešte neboli horské chodníky zasnežené. Niekoľko dní sa zdržal vo Florencii, aby sa rozlúčil s priateľmi, a potom sa zrejme vydal cestou spájajúcou Turín s údolím Suze. Po prejazde priesmykom sa dostal do údolia Maurienne, pokračoval do savojského Chambéry a potom ďalej na Lyon a Roanne na Loire. Dva mesiace mu trvalo, než dorazil do Amboise, kde ho čakal mladý francúzsky panovník, ktorý pred rokom zvíťazil v bitke v Marignana pri Miláne.

Smrťou Juliána Medicejského prišiel Leonardo o mecenáša, a preto prijal pozvanie panovníka, ktorý ho hlboko obdivoval. Vzal si so sebou sluhu a dvoch žiakov, ale aj mnoho obrazov, náčrtov a architektonických plánov. Okrem Mony Lisy viezol aj dve ďalšie významné diela Svätú Annu a Svätého Jána Krstiteľa.

Zbalil si so sebou životné dielo do Francúzska, kde s ním bude zaobchádzané ako s kráľom a kde bude ubytovaný v sídle Cloux v meste Amboise. František ho uctieval a chodil ho navštevovať tak často, ako len mohol. Poskytol mu vysokú penziu a vytvoril najlepšie podmienky k práci, hovorí François Saint Bris zo spoločnosti priateľov Leonarda da Vinci. Keď sa o tri roky neskôr František I., ktorý Leonarda nazýval otcom, dozvedel o jeho úmrtí, plakal. "Na svete sa ešte nikdy nenarodil muž, ktorý toho vedel toľko, čo Leonardo," povedal. Avšak o všetko neprišiel, Francúzsku zostala Mona Lisa a jej slávny úsmev.

Vo Francúzsku sa budú pri príležitosti 500. výročia Leonardovho príchodu konať dve výstavy. Jedna, na talianskom veľvyslanectve v Paríži poskytne popis Leonardovej cesty cez Alpy z Ríma do Amboise. Druhá potom bude na zámku Clos-Lucé, ako sa teraz volá sídlo Cloux. Celý objekt je zasvätený spomienke na slávneho Taliana, ale teraz sa tam bude konať výstava venovaná trom obrazom, ktoré si Leonardo so sebou priviezol. Obe akcie potrvajú do novembra.

Viac o téme: Leonardo da Vinci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu