Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Najväčšie tajomstvo Leonarda da Vinciho odhalené: Existuje čosi záhadnejšie ako Mona Líza

Leonardo da Vinci Zobraziť galériu (2)
Leonardo da Vinci (Zdroj: YouTube)

OXFORD - Po viac ako 500 rokoch prišiel historik umenia s informáciou, že sa mu podarilo rozriešiť jedno z hlavných tajomstiev života slávneho Leonarda da Vinciho. Nejde o záhadný úsmev Mony Lízy, ale identitu jeho matky, o ktorej sa doteraz vedelo iba veľmi málo. Predpokladalo sa o nej, že mohla byť dokonca otrokyňa pochádzajúca zo zahraničia, no pravda je vraj oveľa jednoduchšia a jej celé meno znie: Caterina di Meo Lippi.

Tajomné kresby v talianskej kaplnke: Tajná miestnosť ukrýva poklady

Caterina pochádzala z chudobnej roľníckej rodiny a bola sirotou. Jej otec rodinu opustil a zomrel v mladom veku. Vychovávala ju babička na schátranom statku iba pár kilometrov od Vinci.

Mladé dievča malo iba 15 rokov, keď ho zviedol starší muž. Vtedy 25-ročný právnik Ser Piero da Vinci pracoval vo Florencii, ale prišiel sem v júli 1451 na pár týždňov na dovolenku za svojou rodinou. Počas nej počala dvojica Leonarda.

Podľa autora novej knihy, profesora histórie umenia na Oxfordskej univerzite Martina Kempa, sa Ser Piero o svojho syna nezaujímal. Prekážal by mu pri budovaní kariéry a jeho bohatá rodina to vyriešila jednoducho. Chudobnej Caterine ponúkla veno na to, aby sa mohla vydať za muža zo svojej vrstvy.

Da Vinciho Mona Líza je jedným z najznámejších výtvarných diel.
Zobraziť galériu (2)
Da Vinciho Mona Líza je jedným z najznámejších výtvarných diel.  (Zdroj: YouTube)

Ako však dokazujú daňové priznania členov da Vinciho rodiny, na malého Leonarda nezanevreli, ale vyrastal so svojím dedkom v jeho dome. Keď sa presťahoval do Florencie bol známy ako Leonardi si Ser Piero da Vinci.

Podľa knihy "Mona Lisa: The People and the Painting" mala jeho matka ďalšieho syna a štyri dcéry, no po 40 rokoch od jeho narodenia, sa vydala za Leonardom do Milána, kde aj zomrela. V umelcových knihách je poznámka z roku 1494. "Caterina prišla, aby tu zostala," povedal pre The Times Kemp. Výskumníci našli tiež poznámku o zaplatení pohrebných nákladov a milánske pohrebné záznamy sa týkajú niekoho, kto sa volá "Caterina z Florencie".

Keď sa tieto dieliky poskladajú, znamená to, že zomrela rok po tom, čo prišla za Leonardom.

Viac o téme: Leonardo da Vinci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu