Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ďalšie tajomstvo Leonarda da Vinci odhalené: Jeho príbuzný stále žije, je to známy človek

Leonardo da Vinci Zobraziť galériu (2)
Leonardo da Vinci

RÍM - Ktorý smrteľník by nechcel mať gény slávneho génia?! Historici, ktorí dôkladne skúmali rodokmeň Leonarda da Vinci, zistili, že medzi desiatkami príbuzných renesančného umelca je aj slávny režisér.

Až tri desiatky Talianov sa nedávno dozvedeli potešujúci správu. Odborníci im oznámili, že sú pravdepodobne potomkami Leonarda da Vinci. Medzi nimi je aj režisér nominovaný na Oscara Franco Zeffirelli. Režisér je synom Ottorina Corsiho, ktorý vyrastal v Toskánsku predtým, ako sa presťahoval do Florencie.

Po desiatich rokoch dospel vedec k prevratnému záveru: Odhalil tajomstvo Mona Lisy!

Zaujímavé je, že keď v roku 2007 režisér preberal cenu Leonardo z rúk talianskeho prezidenta Giorgia Napolitana, vtipne poznamenal, že Corsi bol potomkom Leonarda da Vinci. Vôbec vtedy netušil, že o pár rokov bude jeho humor pravdivý, uvádza Theguardian.com.

„Samozrejme, som prekvapená, ale aj šťastná. Šťastná hlavne za moju babičku, ktorá už nie je medzi nami, ale ktorá s hrdosťou nosila meno Vinci,“ povedala pre La Repubblica Elena Calosi, architektka z Empoli, ktorá patrí medzi Leonardových príbuzných.

Genealogický výskum robili historici Alessandro Vezzosi a Agnese Sabatová. Problém ich pátrania je však to, že nemohli príbuzných identifikovať pomocou DNA, keďže telo Leonarda da Vinci sa v 16. storočí záhadne stratilo. Museli teda využiť všetky možné alternatívne zdroje.

Franco Zeffirelli
Zobraziť galériu (2)
Franco Zeffirelli  (Zdroj: SITA/AP)

Viac o téme: Leonarda da Vinci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu