Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Katastrofa na čínskom múre: FOTO sfušovanej práce, skaza dokonaná betónom

Čínsky múr
Čínsky múr (Zdroj: SITA)

PEKING - Už pred dvoma rokmi bola zrealizovaná rekonštrukcia Veľkého čínskeho múru. To, ako dopadla sa dostáva do povedomia ľudí až teraz. Nič pekné ale netreba očakávať. Oprava stavby starej 700 rokov bola poriadne odfláknutá. Robotníci, ktorí na podnet úradu konali, múr jednoducho pokryli betónom.

O oprave rozhodovali a zabezpečovali ju úrady v okrese Suej-čung ležiacom v juhozápadnej časti zeme. Išlo o tú časť, ktorá bola poškodená a rozbitá, a nebola prístupná verejnosti. Fotografie z nepodarenej rekonštrukcie sa začali posledné týždne šíriť internetom a sociálnymi sieťami. Negatívne reakcie a posmešné komentáre bolo to, čo si práca robotníkov vyslúžila. Jeden z komentárov bol smerovaný k slávnej bohyni lásky, ktorej chýbajú obe ruky: "Ešte, že sa Venuša nenachádza v Čine. Pravdepodobne by jej už niekto prirobil ruku."
 

Táto nepodarená, zabetónovaná katastrofa bola prirovnaná k najhoršej reštaurátorskej práci všetkých dôb, ktorej sa v roku 2012 dopustila Cecilia Gimenézová na fresce Ecce Homo v španielskom meste Borja. K rekonštrukcii sa vyjadril aj samotný zástupca riaditeľa Spoločnosti Veľkého čínskeho múru Tonk Ja ahouj a priznal, že nešlo o šťastnú a podarenú opravu. "Zničilo to pôvodný vzhľad Veľkého múru a odišlo to, čomu sa hovorí história." Tonk zdôraznil, že všetky opravné práce týkajúce sa tejto unikátnej pamiatky by mali prebiehať pod záštitou čínskej vlády. "Aj keď to miestna vláda myslela dobre a chcela múr opraviť, výsledok je úplne opačný," dodal. 

 

 

Viac o téme: RekonštrukciaČínsky múrVýsmechNepodarok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu