Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Najväčší masaker nacistických zabijackych jednotiek: V masových hroboch skončilo 28-tisíc ľudí

Zabijak z Einsatzgruppen sa chystá zastreliť Žida kľačiaceho nad masovým hrobom
Zabijak z Einsatzgruppen sa chystá zastreliť Žida kľačiaceho nad masovým hrobom (Zdroj: SITA/AP)

VINNYCJA - Vyvražďovanie židovských komunít bolo počas druhej svetovej vojny hlavnou úlohou nacistických jednotiek nazývaných Einsatzgruppen. Ich najväčším jednotlivým masakrom bola poprava viac ako 30 000 kyjevských Židov v Babom Jare koncom septembra 1941. Krátko predtým, 22. septembra 1941, postrieľali tieto zabijacke jednotky 28 000 Židov z ukrajinského mesta Vinnycja. Dva roky nato vyšlo najavo, že v tom istom meste uskutočnili v rokoch 1937 a 1938 už sovietske jednotky tajnej polície masovú popravu Ukrajincov.

Nacistické mobilné vraždiace jednotky Einsatzgruppen nasledovali nemeckú armádu v dobývaných oblastiach východnej Európy a vykonávali vražedné operácie od Pobaltia až k Čiernemu moru. Terčom ich likvidácie boli predovšetkým Židia, ale aj ďalšie skupiny obyvateľstva, najmä Rómovia a komunisti. Odhaduje sa, že celkovo tieto jednotky za pomoci miestnych milícií a v koordinácii s armádou vyvraždili približne 1,25 milióna Židov a státisíce ďalších sovietskych občanov. 

Najväčší masaker nacistických zabijackych
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: SITA/AP)

Krutá pravda o smrti Židov, ktorých zmasakrovali v stodole: Vraždili normálni ľudia, aj starosta

Od novembra 1941 začali Einsatzgruppen využívať nový spôsob vraždenia - mobilné plynové komory, v ktorých boli obete zabíjané výfukovým plynom. Táto metóda sa pre jednotky vraj príliš neosvedčila, pretože bola pomalá a podľa veliteľa skupiny Otta Ohlendorfa aj nepopulárna, lebo "vykladanie splynovaných mŕtvol znamenalo pre príslušníkov kománd zbytočné duševné vypätie". 

Viac o téme: HitlerŽidiaDruhá svetová vojnaMasová popravaEinsatzgruppenVinnycja
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu