Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Krutá pravda o smrti Židov, ktorých zmasakrovali v stodole: Vraždili normálni ľudia, aj starosta!

Ľudia sa zhromaždili na mieste tragédie, aby si uctili pamiatku zavraždených Židov Zobraziť galériu (2)
Ľudia sa zhromaždili na mieste tragédie, aby si uctili pamiatku zavraždených Židov (Zdroj: SITA/AP)

JEDWABNE - Najmenej 340 Židov bolo pred 75 rokmi, 10. júla 1941, zavraždených v poľskom mestečku Jedwabne. Poliaci boli dlhé roky presvedčení o tom, že masaker mali na svedomí nacisti. Keď ale v roku 2000 vyšla kniha Susedia amerického sociológa poľského pôvodu Jána Tomasza Grossa, bol to pre mnohých šok. Napísal v nej totiž, že vraždu spáchali miestni Poliaci, "úplne normálni ľudia, montéri, obuvníci, roľníci, starosta, jednoducho všetci".

Oblasť okolo Jedwabného bola najprv na krátky čas obsadená Nemcami, potom bola odovzdaná Sovietom. Miestni Židia vítal Sovietov ako svojich ochrancov. V júli 1941 sa ale región dostal pod kontrolu nacistického Nemecka. Po nacistickej invázii sa tu rozbehla nemecká propaganda, podľa ktorej pomáhali miestni Židia pri sovietskych zločinoch na Poliakoch. 

Poľský parlament rozhodol: Volynský masaker počas 2. svetovej vojny bola genocída

V osudný deň dostali Židia príkaz, aby sa zhromaždili na námestí. Poliaci ich tam ponižovali a bili, potom ich nahnali do stodoly, kde ich zaživa upálili. Niektorí svedkovia tvrdia, že Nemci si všetko fotografovali a filmovali. Podľa Inštitútu národnej pamäti sa masakru zúčastnili približne štyri desiatky ľudí poľskej národnosti. Poliaci pri ňom mali rozhodujúcu úlohu, jednali so súhlasom Nemcov. 

Pamätník venovaný nebohým Židom znevážený svastikou a nápisom
Zobraziť galériu (2)
Pamätník venovaný nebohým Židom znevážený svastikou a nápisom  (Zdroj: SITA/AP)

V marci 2001 vtedajší poľský prímas (hlavný arcibiskup v krajine, pozn. red.) Józef Glemp verejne odsúdil účasť Poliakov na masakre a prezident Aleksander Kwašniewski sa v mene svojich krajanov Židom ospravedlnil. 

Viac o téme: MasakerŽidiaDruhá svetová vojnaJedwabne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu