Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Najvýkonnejší triediči odpadu na svete: Títo ľudia dokážu vytvoriť zo smetí hotové bohatstvo

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: SITA/AP)

KÁHIRA - Kopti v Egypte nie sú ľahko prijímaní, napriek tomu ale v jednom odvetví dosiahli nepopierateľnej prevahy. Sú neprekonateľnými triediči všetkého odpadu, z ktorého vyťažia všetko, čo má aj najmenšiu cenu, uviedol server BBC.

Moderátorky to v Egypte nemajú vôbec jednoduché: Ak nesplnia tento rozkaz, majú smolu

Keď idete po diaľnici v Káhire, zasiahne vás sladkastý, dusivý zápach skládky premiešaný s výfukovými plynmi a piesočným prachom. Pre niekoho zápach, pre druhého vôňa znamenajúca peniaze.

Taxi sa otriasa na hrboľatej vozovke a nasleduje auto naložené krabicami s odpadkami. Ide okolo obchodov vyzdobených na priečeliach obrázkami Panny Márie, Ježiša a svätcov. Plastové vrecká, obaly od čokolád a pokrčené noviny odnáša vietor, točí s nimi a odhadzuje do prachu.

Za vysokými múrmi káhirského predmestia leží štvrť obývaná prevažne kresťanskými Koptmi. Egypťania im hovoria zabbálínovia - zberači odpadkov. V 70. rokoch sa usadili v opustenom lome a stali sa z nich experti. Zadarmo odkladali z káhirských ulíc odpad, odvážali ho domov, triedili ho a čo sa dalo, vracali do obehu. Triedi sa ručne, plast sa oddeľuje od papiera, textil od organického materiálu a znovu sa rozpredáva.

Najvýkonnejší triediči odpadu na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Materiály sú drvené, rozpúšťané, stmeľované, kým nezostane nič než hnijúca zelenina. A aj tá sa využije - dáva sa ošípaným chovaným v obydliach. Ich chrochtanie je niekedy počuť z poschodia nad hlavou. Tu je jedna z mála častí Káhiry, kde vám naservírujú bravčové.

V nedeľu sú ulice prázdne. Ku kostolu vytesanému v jaskyni na kopci síce patrí obec 4000 veriacich, ale všetci tam nechodia. Cez sviatky sa tam však môže zísť až 20.000 ľudí. Deti hrajú na ulici futbal, usmievajú sa za kockami zlisovaného hliníka, narovnanými na sebe ako balíky slamy a trblietajúcimi sa v slnku.

Na zemi sa blýskajú kovové predmety poskladané na rohoži. Sú tu panvice, taniere, poháre na šampanské, strieborné príbory, kufre, mixér, hodvábna prikrývka na posteľ a varič. Nič z toho však nie je na predaj, pretože to nie je predajný stánok, ako by sa mohlo zdať. "To je nová domácnosť nevesty. Sú to dary pre ňu. Nechá ich vonku celé dopoludnie, aby susedia videli, aká je nová rodina bohatá," vysvetľuje sprievodca.

Najvýkonnejší triediči odpadu na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Zabbálínovia sú považovaní za najvýkonnejších triedičov odpadu na svete. Dopyt po recyklovanom materiáli rastie celosvetovo a noví podnikatelia v tejto brandži budujú svoje podniky práve tu.

V meste odpadu možno uvidieť mladých mužov, dávajúcich najavo svoj úspech - spoznajú sa podľa značkových slnečných okuliarov a tiež podľa drahých náramkových hodiniek. Niektorí študovali, ale nie všetci. Človeku v tejto profesii stačí, keď vie, ako siotvoriť bankové konto.

O tom, aké je toto podnikanie lukratívne, svedčia ceny pozemkov, aj keď legálne vlastníctvo pôdy je v tejto časti Káhiry problematické. Štvorcový meter sa však predáva za 10.000 egyptských lír (cca 1000 eur).

Skôr než Ádila si človek všimne jeho auto - športové, jasne oranžový model svietiaci na zaprášenej ulici. Prišiel len na skok, pretože býva v jednej zo strážených káhirských štvrtí, kde si kúpil dom. Avšak podnik má stále tu. Otvára brány skladu, za ktorými sa objavuje ohromný kotúč zlisovaného zeleného plastu, vysoký ako človek.

Najvýkonnejší triediči odpadu na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

"Bol som prvý, kto si na to kúpil stroj. Stlačí plastové fľaše do pásov a spojí ich dohromady. To je len časť môjho podnikania, teraz beriem odpad z celého Egypta," hovorí muž. Ďalší stroj vydáva kocku dokonale zlisovaného kovu, v ktorej možno ešte rozoznať podľa farieb bývalé plechovky na sladké nápoje.

Ádilovi sa investície vyplatili. Predáva teraz recyklovaný odpad do celého sveta. Jeho dcéra chodí do kvalitnej káhirskej školy, on sám je členom jedného z najprestížnejších športových klubov. Aj tak ale nie je úplne zaistený. Medzinárodné kontrakty sa uzatvárajú na základe stability a spoľahlivosti, čo je v Egypte nedostatkový tovar. Ádilovo sociálne postavenie je stále neisté.

"Nehanbím sa za to, že som zabbál," hovorí. S pokrčením ramien, ako by nechcel uraziť tých, ku ktorým sa hlási, ale dodáva: "Dúfam, že moja dcéra už to robiť nebude."

Najvýkonnejší triediči odpadu na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Viac o téme: EgyptKopti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu