Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Najväčšie sklamanie v histórii experimentálnej fyziky: Fenomenálna častica bola len ilúziou!

Hadrónový urýchľovač Zobraziť galériu (2)
Hadrónový urýchľovač (Zdroj: Facebook/CERN)

ŽENEVA - Z astrofyzikov okolo CERN-u sa stali až priveľkí iluzionisti. Vytrvalo hľadali nové a nové častice, až kým nenarazili na kardinálny problém. Vedci si spočiatku mysleli, že odhalia pozadie zázračného stvorenia vesmíru, ale ukázalo sa, že roky tápali v bludnom kruhu.

Vedci sú opäť na začiatku cesty. Ešte pred niekoľkými mesiacmi si mysleli, že môžu s pomocou hadrónového urýchľovača objaviť absolútne novú častica, tzv. časticu duchov (ghost particle). Znamenalo by to obrovský posun vo fyzike a chápaní vesmíru smerom do neznáma. Najnovšie výsledky však ukazujú, že išlo len o náhodu.

Hawking a Milner prišli s úžasným vesmírnym projektom: Už o pár rokov bude sci-fi skutočnosťou!

„Zlou správou je, že meranie nič neodhalilo,“ povedal teoretický fyzik Matt Strassler novinárom. Napriek vytrvalému hľadaniu dôkazu vedci nezistili nič prevratné a smutne museli konštatovať, že pravdepodobne išlo o ilúziu.

Vedci verili, že tajomné „častice duchov“ sa nepozorovane pohybujú všade okolo nás bez toho, aby ich ovplyvňovali prírodné sily. Práve ony mali hrať kľúčovú rolu pri vzniku vesmíru napriek tomu, že u nich astrofyzici neidentifikovali žiadny náboj. Hoci tieto subatomárne častice vedci považovali za základný kameň hmoty, po rokoch skúmania si musia so sklonenou hlavou priznať, že šlo o jeden z najneradostnejších záverov v histórii experimentálnej fyziky. 

Najväčšie sklamanie v histórii
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

 

Viac o téme: CERNHadrónový urýchľovačNová častica duchov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu