Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Srdcervúci príbeh statočnosti: Dievča žije celý život v lavóre na FOTO a predsa ďakuje Bohu

Rahma sníva o vlastnom obchode Zobraziť galériu (3)
Rahma sníva o vlastnom obchode (Zdroj: profimedia.sk)

KANO - Rahma Haruna je devätnásťročné dievča z Nigérie, ktorému sa nevyvinuli končatiny. Narodila sa ako zdravé dieťa, ale v šiestich mesiacoch sa rast rúk a nôh zastavil. Prakticky celý život žije v lavóri, v ktorom ju rodina prenáša.

Rahma bola úplne normálne bábätko, no po polroku začala trpieť traumatickými symptómami neznámej choroby. Jej následkom bolo, že sa dieťaťu nevyvinuli končatiny. "Ako batoľa sa nenaučila plaziť. Dostala horúčky, potom bolesti brucha. A už to bolo," spomína matka Fadi. 

Dievčina je úplne imobilná a tým pádom úplne odkázaná na pomoc svojej rodiny. Tá ju po okolí nosí v plastovej nádobe. Pomáha najmä brat Fahad, ktorý sestru umýva a navštevuje s ňou príbuzných. A bohužiaľ aj žobre na ulici, keď nie sú doma žiadne peniaze. 

Srdcervúci príbeh statočnosti: Dievča
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Ochorenie, ktoré Rahmu zmrzačilo, sa doteraz nepodarilo diagnostikovať. Niektorí miestni "experti" sa domnievajú, že za to môže džin, čiže nadprirodzená bytosť známa z islamskej mytológie, ktorá dievča posadla. Otec Hussaini strávil pätnásť rokov hľadaním lieku pre dcéru. Predal takmer všetko, čo rodina mala, no nepomohlo. Obrátili sa preto na charitu, ktorá by im pomohla s účtami za zdravotnú starostlivosť. 

Srdcervúci príbeh statočnosti: Dievča
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Napriek svojmu ťažkému postihnutiu Rahma nestráca optimizmus. "Ďakujem Bohu za všetko, čo mi doprial. Chcem začať podnikať. Rada by som si otvorila potraviny," povedala statočná tínedžerka. 

Viac o téme: InvalidZdravotné postihnutie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu